OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μητσοτάκης για τα Eurofighter στην Τουρκία: «Οι χώρες που θέλουν αμυντική συνεργασία πρέπει να συμμορφώνονται με τις πολιτικές της ΕΕ»

13/05/2025 - 15:29
Μητσοτάκης - Μερτς

REUTERS/Lisi Niesner

Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 13 Μαΐου 2025, την Γερμανία και γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται την Καγκελαρία μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν είναι η δουλειά του πρωθυπουργού να υποδείξει στην Γερμανία πως θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων. Ωστόσο, υπάρχει μια κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις η ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις».

«Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι χώρες που θέλουν να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δείχνουν μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας. Και γιατί όχι να υπογράψουν και μια αμυντική συμφωνία με την ΕΕ, ώστε να υπάρχει το πλαίσιο στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών μελών», τόνισε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το μεταναστευτικό 

Στις κοινές του δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή τους, ο κ.Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, εξήρε τον κομβικό ρόλο της Γερμανίας «στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε».

«Η Ελλάδα όπως και η Ευρώπη αισθάνονται ανακούφιση που η Γερμανία έχει νέα ισχυρή κυβέρνηση. Οι κοινές προκλήσεις ισχυροποιούν του δεσμούς μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο συζητήσαμε στην άμεση και άνευ όρων εκχειρία των 30 ημερών «και υπογραμμίσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνικής διευθέτησης και το τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης».

«Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί για την δική της άμυνα και με την ανάλογη χρηματοδότηση», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι οι «συνομιλητές» στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την άμυνα «πρέπει να ταυτίζονται με την ευρωπαϊκή πολιτική».

Για το μεταναστευτικό, «η Γερμανία αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις, ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή και νύχτα μέρα προστατεύουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Το μεταναστευτικό είναι θέμα μείζονος εθνικής ασφάλειας», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι δηλώσεις Μερτς

Στις δικές του δηλώσεις ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στην οικονομία, στην άμυνα, ενώ τόνισε ότι Βερολίνο και Αθήνα συμφωνούν, εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ανταποκριθεί στην πρόταση των συμμάχων, να επιβληθεί και το νέο πακέτο κυρώσεων που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και εταίρων.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την άμυνα, ο Μερτς δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην συμμετοχή τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) στην ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική, φέρνοντας ως παράδειγμα την Βρετανία και τη Νορβηγία, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει άμεση αναφορά στην Τουρκία.

Στο ζήτημα της μετανάστευσης, ο Γερμανός καγκελάριος αναγνώρισε ότι το θέμα απασχολεί και τις δύο χώρες και εξέφρασε την ελπίδα οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες ασύλου και η συνεννόηση με τρίτες χώρες να φέρουν αποτελέσματα. Αναφερόμενος στη δευτερογενή μετανάστευση, ο Μερτς δήλωσε ότι πρέπει να μειωθούν οι αφίξεις στην Γερμανία και να αυξηθούν οι επιστροφές και παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς των δύο κυβερνήσεων για την σχετική συνεργασία.

Φωτογραφίες Reuters, EUROKINISSI

Tags: ΓΕΡΜΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ

Related Posts

Γκρόζνι
ΚΟΣΜΟΣ

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

05/12/2025 - 09:56
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

05/12/2025 - 08:56
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34

Διαβάστε Επίσης

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert