Μογκερίνι για Ουκρανία: Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την πίεση στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει την πίεση στη Ρωσία προκειμένου να σιγήσουν τα όπλα στην ανατολική Ουκρανία, όποια κι αν είναι η θέση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στη Μόσχα, δήλωσαν σήμερα ευρωπαίοι ηγέτες.

«Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως στην ΕΕ είμαστε σαφείς για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, ότι θα συνεχίσουμε να μην την αναγνωρίζουμε, και για την ανάγκη να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή οι συμφωνίες του Μινσκ» που θα έφερναν την ειρήνη στην Ουκρανία, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Κατά την άφιξή της για ένα συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Μογκερίνι ρωτήθηκε σχετικά με τη βούληση την οποία επανέλαβε την Κυριακή ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναθερμάνει τις σχέσεις με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Δεν θα κάνω υποθέσεις (…) Δεν μπορώ να μιλήσω για την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, [μπορώ] απλώς να πω ποια είναι εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε.

Απέναντι στη «σημαντική επιδείνωση» της κατάστασης από τις 29 Ιανουαρίου στην ανατολική Ουκρανία –όπου πιστές στην κυβέρνηση δυνάμεις και φιλορώσοι αυτονομιστές πολεμούν με βαρέα όπλα– η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει τη βούλησή της να «εργαστεί με όλα τα μέρη» πρόσθεσε η ιταλίδα πρώην υπουργός.

Παρουσίασε ως «υποχρέωση» την τήρηση της εκεχειρίας και την επαναφορά στην ηρεμία στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε από την πλευρά του «να διατηρηθεί η πίεση στη Ρωσία».
Στη διάρκεια του συμβουλίου, εκτίμησε ενώπιον των δημοσιογράφων, «η Βρετανία θα επιμείνει στο ότι δεν υπάρχει θέμα ελάφρυνσης των κυρώσεων» που πλήττουν από το 2014 τη Μόσχα και τους προσκείμενους στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Έχουμε μια σαφή και καλά διαμορφωμένη πολιτική απέναντι στη Ρωσία, πρέπει να συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τις χειρονομίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης προς τον ρώσο πρόεδρο», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλφόνσο Νταστίς, ισπανός υπουργός Εξωτερικών.
Στην ουκρανική σύγκρουση, «έχουμε μια πολιτική καλά προσδιορισμένη, η οποία συνίσταται στην επιβολή του σεβασμού των συμφωνιών του Μονσκ», πρόσθεσε, «όταν θα υπάρξει σαφής πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, τότε μπορούν να επανεξεταστούν οι κυρώσεις».

Στο πεδίο, οι συγκρούσεις στην Αβντβιίβκα, μια μικρή πόλη στην ανατολική Ουκρανία, έχουν προκαλέσει περίπου τριάντα θανάτους εδώ και μία εβδομάδα.

Είναι οι χειρότερες βιαιότητας μετά την εγκαθίδρυση μια «επ’ αόριστον» κατάπαυσης του πυρός στα τέλη Δεκεμβρίου. Σχεδόν 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξέσπασε η σύγκρουση τον Απρίλιο του 2014.