OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μολδαβία: Συνελήφθησαν «ύποπτοι για αποσταθεροποίηση της χώρας» – Κατηγορείται η Μόσχα

13/03/2023 - 15:53
Κατώτατος μισθός: Έρχονται ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα
Share on FacebookShare on Twitter

Η αστυνομία στην Μολδαβία ανακοίνωσε χθες την σύλληψη μελών δικτύου που θεωρείται ύποπτο ότι έχει οργανωθεί και κατευθύνεται από την Ρωσία με στόχο την αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας, με την ευκαιρία νέας διαδήλωσης κατά της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της γειτονικής της Ουκρανίας χώρας.

Οι αρχές αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω της ακραίας που επικρατεί στις σχέσεις με την Μόσχα, η οποία επιδιώκει την εγκατάσταση βολικής προς το Κρεμλίνο κυβέρνησης στο Κισινάου, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον. Επειτα από έρευνες το Σάββατο το βράδυ, 25 άνδρες ανακρίθηκαν και οι 7 ετέθησαν υπό κράτηση, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Βιορέλ Τσερναουτεάνου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μολδαβία

Τι δήλωσαν οι αστυνομικές αρχές

Πράκτορας της αστυνομίας διείσδυσε στην οργάνωση αρχηγός της οποίας είναι ένας Ρωσομολδαβός. Αποτέλεσμα, «δέκα ώρες βίντεο και ηχητικών καταγραφών». «Ανθρωποι κατέφθασαν από την Ρωσία με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ρόλο», πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Οι αρχές κινητοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση του δικτύου αυτού «αφού έλαβαν πληροφορίες για την οργάνωση από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενεργειών αποσταθεροποίησης στο έδαφός μας μέσω διαδηλώσεων». Εν όψει της οργάνωσης νέας διαδήλωσης χθες στην πρωτεύουσα Κισινάου, οι έλεγχοι ενισχύθηκαν στα σύνορα και απαγορεύθηκε την περασμένη εβδομάδα η είσοδος σε 182 αλλοδαπούς. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και «πιθανό μέλος» της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Μάια Σαντού, παραιτήσου!»

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο και χαρακτηρίσθηκε από επεισόδια, κλίμα λίγη ώρα αφού ειδοποιήσεις για βόμβα διατάραξαν προς το μεσημέρι την λειτουργία του αεροδρομίου του Κισινάου. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο και προσπάθησαν να κινηθούν προς την έδρα της κυβέρνησης, αλλά εμποδίσθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν σε 54 προσαγωγές.

Μεταξύ των διοργανωτών αυτής της συγκέντρωσης, το κόμμα του φιλορώσου ολιγάρχη Ιλάν Σορ, ο οποίος έχει διαφύγει από την χώρα, για τον οποίο η αστυνομία υποπτεύεται ότι πληρώνει τους διαδηλωτές. Στο πλήθος των διαδηλωτών βρίσκονταν πολλοί Μολδαβοί που έχουν πληγεί από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας ζήτησαν την παραίτηση της φιλοευρωπαίας προέδρου Μάια Σαντού με σύνθημα «Κάτω η δικτατορία!».

«Με τις άθλιες συντάξεις μας, ο χειμώνας ήταν σκληρός. Κανείς δεν έρχεται να μας δει, κανείς δεν μας ακούει», δήλωσε η Ιρίνα, 62 ετών, κάτοικος πόλης που βρίσκεται κοντά στην φιλορωσική αποσχισθείσα Υπερδνειστερία, αρνούμενη να δώσει το όνομά της. «Υποτίθεται ότι είμαστε δημοκρατία. Ηρθαμε εδώ ειρηνικά, δεν έχουμε ούτε μαχαίρια ούτε βόμβες», δήλωσε άλλη διαδηλώτρια. Σε ομιλία της η Μαρίνα Τάουμπερ, βουλευτής του κόμματος Σορ, δήλωσε ότι η Μάια Σαντού θέλει «να παρασύρει την Μολδαβία στον πόλεμο».

Ρωσικές κινήσεις στην Υπερδνειστερία

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Παρασκευή την Ρωσία ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την Μολδαβία των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, ανεξάρτητη από το 1991 με επίσημη γλώσσα την ρουμανική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει την τροφοδότηση της ηγεσίας της Μολδαβίας με πληροφορίες ώστε η μολδαβική ηγεσία να είναι σε θέση να ενισχύσει τις έρευνες και να αντιταχθεί στα ρωσικά σχέδια.

Η Μολδαβία, η οποία κάποτε ανήκε στην ζώνη επιρροής της Μόσχας, κυβερνάται πλέον από μία κυβέρνηση που είναι στραμμένη προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το Κισινάου αντιμετωπίζει επίσης το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας, όπου οι τοπικές φιλορωσικές αρχές κάλεσαν τον ΟΗΕ να ερευνήσει υποτιθέμενο σχέδιο επίθεσης κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων ισχυριζόμενες ότι η ευθύνη ανήκει στο Κίεβο.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) αντέδρασαν άμεσα καταγγέλλοντας προβοκάτσια οργανωμένη από την Μόσχα. Εκτός του κινδύνου αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας, το νέο αυτό επεισόδιο ενισχύει της ανησυχίες για τυχόν διεύρυνση του πολέμου στην Ουκρανία, αφού υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ένα νέο μέτωπο θα μπορούσε να ανοίξει με εφαλτήριο την φιλορωσική Υπερδνειστερία με κατεύθυνση την πόλη της Οδησσού στην νότια Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΗΠΑΜΟΛΔΑΒΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ

Related Posts

ρωσικός στρατός
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο ρωσικός στρατός στρατολόγησε 417.000 συμβασιούχους στρατιώτες το 2025

25/12/2025 - 21:05
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις «λεπτομέρειες» του ειρηνευτικού σχεδίου

25/12/2025 - 19:03
Βενεζουέλα - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία στηρίζει τη Βενεζουέλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» στην Καραϊβική Θάλασσα

25/12/2025 - 18:17

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1991 το Ανώτατο Σοβιέτ, με ψήφισμα, ορίζει το τέλος της ΕΣΣΔ

Προκλητική δήλωση από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: «Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο φταίει η προσέγγιση της Ελλάδας»

Ρωσία: Ο ρωσικός στρατός στρατολόγησε 417.000 συμβασιούχους στρατιώτες το 2025

THAAD: O Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 25 νέα συστήματα αεράμυνας και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα

Ζελένσκι: Μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις «λεπτομέρειες» του ειρηνευτικού σχεδίου

Η Ρωσία στηρίζει τη Βενεζουέλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» στην Καραϊβική Θάλασσα

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε μαχητή της ελίτ ιρανικής Δύναμης Κουντς [vid]

Taurus Neo: Ο νέος γερμανικός πύραυλος cruise προετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή – Έτοιμος από το 2030

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: Το επεισόδιο που οδήγησε στη σύλληψή του για ενδοοικογενειακή απειλή - Η γυναίκα του «έχει panic button στο κινητό της»

Χριστούγεννα στην Αθήνα της δεκαετίας του 1960: Το δέντρο στο Σύνταγμα και οι στολισμένες βιτρίνες σε ένα ταξίδι στον χρόνο

Πτώση αεροσκάφους στην Τουρκία: «Μου είπε σ' αγαπώ, θα μιλήσουμε όταν φτάσω» λέει ο σύντροφος της αεροσυνοδού Μαρίας Παππά

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και η Νάνσυ Αντωνίου γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο: Το άλμπουμ του ταξιδιού τους

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert