Μόσχα: Συνειδητή πρόκληση ο πλους του Defender στην Κριμαία – Η αντίδραση θα είναι σκληρή

Η είσοδος ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου σε αυτό που η Μόσχα θεωρεί ρωσικά χωρικά ύδατα κοντά στην Κριμαία τον περασμένο μήνα είναι το είδος της πρόκλησης που απαιτεί σκληρή απάντηση, ανέφερε το Κρεμλίνο την Κυριακή.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε ότι έριξε προειδοποιητικές βολές και βόμβες στο δρόμο του Βρετανικού πολεμικού πλοίου για να το εκδιώξει από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία, θα μπορούσε να βυθίσει το πολεμικό πλοίο.

Η Μόσχα αμφισβήτησε το δικαίωμα της φρεγάτας HMS Defender  να περάσει από τα ύδατα κοντά στην Κριμαία, κάτι που το Λονδίνο είπε ότι είχε κάθε δικαίωμα να κάνει. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου την αναγνωρίζει ακόμη ως μέρος της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση την Κυριακή, δήλωσε ότι το περιστατικό στην Κριμαία ήταν «μια καλά σχεδιασμένη πρόκληση» και ότι η αντίδραση του Πούτιν κατέστησε σαφές ότι κάθε επανάληψη θα προκαλούσε απάντηση.

Δείτε ακόμη Πούτιν: Aν βυθίζαμε το HMS Defender δεν θα ξεσπούσε Παγκόσμιος Πόλεμος

«Είναι προφανές ότι η αντίδραση θα είναι φυσικά σκληρή», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Επανέλαβε δε τους ισχυρισμούς του Πούτιν ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο είχαν προγραμματίσει το επεισόδιο μαζί.

«Πιστεύω ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών μας φυσικά γνωρίζουν ποιος έλαβε αυτήν την απόφαση. Αλλά, φυσικά, πιστεύω ότι η ουσία αυτών των επιχειρήσεων σχεδιάζεται από τα ίδια ανώτερα στελέχη – εκείνα που βρίσκονται πάνω από τον ωκεανό», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι χώρες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, που παρακολουθούνται από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας.

Ο Πεσκόφ είπε ακόμη ότι ο Οργανισμός της Συνθήκης για τον Βόρειο Ατλαντικό ήταν ένα αποσταθεροποιητικό στοιχείο που οδήγησε σε αντιπαράθεση, αλλά ότι η Ρωσία παρέμεινε ανοιχτή σε διάλογο με το σώμα.

Πηγή: Reuters