OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Απειλεί να αναστείλει τις παραδόσεις ορισμένων όπλων στο Ισραήλ αν εξαπολυθεί χερσαία επίθεση στη Ράφα

09/05/2024 - 05:04
Μπάιντεν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες Τετάρτη 8/5/2024 ότι «δεν θα παραδώσει» κάποια όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο βασικός σύμμαχος και προμηθευτής στρατιωτικού υλικού, ειδικά «οβίδες του πυροβολικού», αν οι δυνάμεις του προχωρήσουν σε ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα — διάβημα χωρίς προηγούμενο από πλευράς Ουάσιγκτον.

«Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνται (…) εναντίον πόλεων», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος στο πλαίσιο συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η εισβολή στη Ράφα θα ήταν «απλά λάθος» και «δεν θα παραδώσουμε τις οβίδες του πυροβολικού που χρησιμοποιούνται» από τον στρατό Ισραήλ, επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος θέτει — δημόσια — όρους για τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης στο Ισραήλ. Μολαταύτα, διευκρίνισε πως δεν θεωρεί πως το Ισραήλ «έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή ακόμη», ερωτηθείς σχετικά με την κατάληψη της διέλευσης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο και τις επιχειρήσεις «περιορισμένης» εμβέλειας που διεξάγει σε τομείς της Ράφας.

«Δεν έχουν μπει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν γίνει επίθεση στη Ράφα, θα αντιδράσει. «Είπα καθαρά στον Μπίμπι (σ.σ. στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου) και στην κυβέρνηση πολέμου του πως δεν θα έχουν την υποστήριξή μας αν πάνε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», δήλωσε.

Ερωτηθείς για την απόφαση της κυβέρνησής του να ανασταλεί την περασμένη εβδομάδα η παράδοση φορτίου βομβών, σχολίασε: «Έχουν σκοτωθεί άμαχοι στη Γάζα εξαιτίας αυτών των βομβών», προσθέτοντας «είναι άσχημο αυτό».

NEWS

In an interview with CNN’s @ErinBurnett, President Biden says that he will not supply bombs or artillery shells to the Israeli military if they move into the population centers of Rafah.

President Biden also confirms that civilians have been killed using 2,000 pound US… pic.twitter.com/DHIkEnXMKr

— Yashar Ali 🐘 (@yashar) May 8, 2024

Μολαταύτα, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «εγγυώνται πως το Ισραήλ προστατεύεται με τον Σιδηρό Θόλο», το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, που χρησιμοποιεί αμερικανικής κατασκευής πυραύλους.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν σταματά να εκφράζει την αταλάντευτη υποστήριξή του στο Ισραήλ στην επιχείρηση που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις του στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η σχέση του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου έχει σημαδευτεί από εντάσεις και η υπόθεση της Ράφας απειλεί να προκαλέσει ρήξη.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του είπε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί πως την περασμένη εβδομάδα ανεστάλη παράδοση «1.800 βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βομβών 500 λιβρών (226 κιλών)» στον ισραηλινό στρατό, διότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν καθησύχασε τις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για τους άμαχους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε χθες πως το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει αξιόπιστο σχέδιο που θα εγγυάτο την προστασία των αμάχων και την πρόσβασή τους στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο κ. Νετανιάχου χαρακτηρίζει τη Ράφα το «τελευταίο» οχυρό της Χαμάς και δεν παύει να δηλώνει πως ο στρατός του θα «μπει» στην πόλη για να «νικηθεί» ο στρατιωτικός βραχίονας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Πηγές: AFP, Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΙΣΡΑΗΛΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥΡΑΦΑΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Related Posts

Φιντάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Σπόντα Φιντάν για τα F-35: «Τουρκία και ΗΠΑ θα βρουν έναν τρόπο απομάκρυνσης των κυρώσεων CAATSA πολύ σύντομα»

06/12/2025 - 15:08
Κίεβο
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο [pics, vid]

06/12/2025 - 14:26
Κατάρ τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Κατάρ και Τουρκία ζητούν την απόσυρση των IDF και συζητούν για τη «δύναμη σταθεροποίησης»

06/12/2025 - 13:05

Διαβάστε Επίσης

Σπόντα Φιντάν για τα F-35: «Τουρκία και ΗΠΑ θα βρουν έναν τρόπο απομάκρυνσης των κυρώσεων CAATSA πολύ σύντομα»

Ουκρανία: Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο [pics, vid]

Λωρίδα της Γάζας: Κατάρ και Τουρκία ζητούν την απόσυρση των IDF και συζητούν για τη «δύναμη σταθεροποίησης»

Γάζα: Το Ισραήλ θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα «μόνο για έξοδο» – Ανησυχία από τις μουσουλμανικές χώρες

«Τελεσίγραφο» ΗΠΑ στην Ευρώπη: «Θα αναλάβετε την άμυνα του NATO ως το 2027»

Βουλγαρία: Επιχείρηση διάσωσης ρωσικού τάνκερ που χτυπήθηκε από ουκρανικά drones [vids]

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν: Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται

«Το Πολεμικό Ναυτικό αλλάζει σελίδα»: Ευχές ΥΕΘΑ για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου

Top News

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Μπλόκο» στο δίπλωμα του για την τρελή πορεία των 213 χλμ στην Αττική Οδό

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Νωρίτερα φέτος η καταβολή του - Πώς να το υπολογίσετε

Μαρία Ελένη Λυκουρέζου: Έλεγα ότι θέλω να με λένε Αίθρα αλλά τελικά δεν θέλω

Χάρτινο δίπλωμα οδήγησης: Πότε παύει να ισχύει και τι πρέπει να κάνετε για να το αντικαταστήσετε - Όλα τα βήματα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert