Μπάιντεν: «Χαμάς και Πούτιν θέλουν να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία» [vid]

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, όπως και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, «θέλουν και οι δυο να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς.

«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά αυτό το έχουν κοινό», πρόσθεσε.

«Η Αμερική είναι φάρος για τον κόσμο», «ακόμη σήμερα», ανέφερε ακόμη ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του προς του συμπολίτες του, προειδοποιώντας εναντίον των συνεπειών «μικροπρεπών» πολιτικών αντιπαραθέσεων στον ρόλο της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μικροπρεπείς, μικροκομματικές, οργισμένες πολιτικές να μας εμποδίσουν να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας ως μεγάλο έθνος», είπε από τον Λευκό Οίκο, αναφερόμενος στο χάος στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την καθαίρεση του προέδρου του Κέβιν Μακάρθι στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε πως θα ζητήσει, ήδη από σήμερα, το Κογκρέσο να εγκρίνει «με κατεπείγουσα διαδικασία» χρηματοδότηση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Ισραήλ και στην Ουκρανία, «σημαντικών εταίρων μας».

Πρόκειται για «έξυπνη επένδυση» που θα εγγυηθεί την «ασφάλεια» των Αμερικανών «για γενιές», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.