Μπάιντεν – Μητσοτάκης: Η ατζέντα των συνομιλιών με φόντο την Ουκρανία και τα τουρκικά F-16

Πολλά είναι τα θέματα που θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, σήμερα (16.05.2022), στις 22:30 ώρα Ελλάδος στο Λευκό Οίκο, με τα ενεργειακά αλλά και την αμυντική – στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών να αποτελούν τα κυριότερα σημεία αναφοράς, υπό το πρίσμα των τουρκικών πιέσεων για τα μαχητικά F-16 αλλά και την συμφωνία MDCA που «πέρασε» από την ελληνική Βουλή.

Στόχος της Αθήνας να επιβεβαιωθεί η στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και ο ρόλος της χώρας μας ως του πλέον αξιόπιστου και σοβαρού εταίρου του NATO στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του «που λειτουργεί ως παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η ομιλία στο Κογκρέσο και τα τουρκικά F-16

Στον αντίποδα, η επιδίωξη είναι να αναδειχθούν οι κίνδυνοι στην περιοχή από την ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία. Από τις υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος ως και τις απειλές για casus belli.  Ψηλά στην ατζέντα όμως αναμένεται να είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά, με την Ελλάδα να «ποντάρει» στη στήριξη, που ήδη έχει εκφραστεί από τις ΗΠΑ, για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς LNG προς την Ευρώπη. Στήριξη που η Αθήνα αναμένει να επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Εξαιρετικά σημαντική, τόσο από πλευράς σημειολογίας, όσο και επί της ουσίας, κρίνεται από την Αθήνα, και το σπάνιο προνόμιο της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, το απόγευμα της Τρίτης, ενώ η παρουσία του στο Κογκρέσο είναι σημαντική για έναν ακόμη λόγο, την δυνητική προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Τουρκία.

Η αμυντική – στρατιωτική συνεργασία και τα….F-35

Στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών συνομιλιών ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνεται και η περαιτέρω συνεργασία στους αμυντικούς εξοπλισμούς.  Όπως είχε αναφέρει το OnAlert, επικαλούμενο ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ίδια πηγή, αυτό δε σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα γυρίσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρνοντας και μία συμφωνία για αγορά F-35.

Με πληροφορίες και από: Newsit