OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Μπάιντεν: «Ναι» στη χρήση βίας ως ύστατο μέσο για να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα

14/07/2022 - 07:58
Μπάιντεν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα διέτασσε να χρησιμοποιηθεί βία, που χαρακτήρισε το μέσο της ύστατης προσφυγής, για να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, καθώς άρχισε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε πριν από την αναχώρησή του για την περιοχή, αλλά μεταδόθηκε χθες Τετάρτη, ο κ. Μπάιντεν είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακόμη κι αν αυτό εκμηδενίζει τις πιθανότητες να σωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σαφές μήνυμα Μπάιντεν προς την Τεχεράνη

Ερωτηθείς εάν οι δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν για την πρόθεσή του να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο σημαίνουν ότι θα διέτασσε τη χρήση βίας εναντίον του Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε «αν αυτό ήταν το μέσο της ύστατης προσφυγής, ναι». Η ιρανική κυβέρνηση αρνείται πως επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και επιμένει πως το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) υπέγραψαν το 2015 συμφωνία με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με αντάλλαγμα την προοδευτική άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Όμως η συμφωνία πνέει τα λοίσθια μετά τη μονομερή αποχώρηση από αυτή των ΗΠΑ το 2018, με απόφαση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήριζε ανεπαρκείς τις διατάξεις της και επέβαλε εκ νέου ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Πως φτάσαμε στο «ΚΟΣΔ»

Εν είδει αντιποίνων, η Ισλαμική Δημοκρατία άρχισε προοδευτικά από το 2019 να αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας, να παραβιάζει όρια που είχαν τεθεί στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, επιμένοντας ταυτόχρονα να αρνείται πως έχει την πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Από τον Απρίλιο του 2021, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να σωθεί η συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), μάταια μέχρι τώρα.

Τον Μάρτιο, τα μέρη έμοιαζαν να βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό, όμως οι συνομιλίες κατέρρευσαν κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Ουάσινγκτον να αφαιρέσει από τον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» του αμερικανικού ΥΠΕΞ τους Φρουρούς της Επανάστασης, με το επιχείρημα ότι αυτό δεν εμπίπτει στη συμφωνία.

Διεξήχθησαν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στα τέλη Ιουνίου στη Ντόχα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρόλο μεσολαβητή, όμως δεν υπήρξε «καμία πρόοδος», κατά την Ουάσινγκτον. Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να κρατήσει τους Φρουρούς της Επανάστασης στη μαύρη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» ακόμη κι αν αυτό σημάνει ότι θα εκμηδενιστούν οι πιθανότητες να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία του 2015, ο κ. Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά: «Ναι».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: JCPOAΗΠΑΙΡΑΝΙΣΡΑΗΛΚΟΣΔΜΠΑΙΝΤΕΝΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΡΑΝΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Νόμιμη η αυτοάμυνα του Ιράν – Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο

18/06/2025 - 14:16
Χαμενεΐ
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμενεΐ: Δεν παραδινόμαστε – Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι κάθε στρατιωτική παρέμβαση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά

18/06/2025 - 14:00
IDF - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

IDF: Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε 5 ιρανικά ελικόπτερα AH-1 στο Κερμανσάχ [vid]

18/06/2025 - 13:33

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Νόμιμη η αυτοάμυνα του Ιράν – Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο

Χαμενεΐ: Δεν παραδινόμαστε – Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι κάθε στρατιωτική παρέμβαση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά

IDF: Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε 5 ιρανικά ελικόπτερα AH-1 στο Κερμανσάχ [vid]

Fujian: Το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο της Κίνας θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία μέσα στο 2025

Κάλας – ΕΕ: Η Ρωσία «δεν έχει καμία πιθανότητα» αν οι χώρες του NATO παραμένουν ενωμένες

Ιράν: «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά εάν οι ΗΠΑ έχουν άμεση εμπλοκή στα ισραηλινά πλήγματα»

Hermes 900: Το Ιράν κατέρριψε ισραηλινό drone για πρώτη φορά – Επιβεβαιώνουν οι IDF [vid]

Πολεμική Αεροπορία: Επαναπατρίστηκαν 105 Έλληνες από το Ισραήλ – Η ανάρτηση Δένδια [pics]

Top News

Γιάννης Καψάλης: «Έχω χάσει γύρω στα 34 κιλά, κάνω διαλειμματική νηστεία»

Σωκράτης Μάλαμας: Το μαγικό πανοραμικό πλάνο από την συναυλία στη Ριζούπολη - «Μοιάζει με ζωγραφιά του Βαν Γκογκ»

Τάσος Τρύφωνος για τον θάνατο της μητέρας του: «Θεωρώ ότι άκουσε, ότι κατάλαβε πως ήρθα

Λαμίν Γιαμάλ: Η φωτογραφία με την 30χρονη Φάτι Βάσκεθ σε jet ski που πρόδωσε τη σχέση τους

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert