Μπέλγκοροντ: Το Σώμα Ρώσων Εθελοντών «μπήκε» στη ρωσική πόλη – Για Ουκρανούς σαμποτέρ κάνει λόγο το Κρεμλίνο [vids]

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπέλγκοροντ της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια «ομάδα δολιοφθοράς» του ουκρανικού στρατού εισήλθε σε ρωσικό έδαφος στην περιοχή Γκραιβορόν, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Σε δήλωση στο Telegram, ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ είπε ότι ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν μέτρα για να αποκρούσουν την «εισβολή».

Νωρίτερα, το κανάλι Telegram Baza, το οποίο συνδέεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, είχε δημοσιεύσει πλάνα που έδειχναν ένα τανκ να επιτίθεται σε ρωσικό συνοριακό σταθμό.

Το πρωί της 22ας Μαΐου, μαχητές του Σώματος Ρώσων Εθελοντών ανέφεραν ότι βρίσκονταν στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, οι μαχητές δημοσίευσαν ένα βίντεο κοντά στους οικισμούς Lyubimovka και Churovichi στην περιφέρεια του Μπριάνσκ και στον οικισμό Bezlyudovka, στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ.

Διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν στα ρωσικά κανάλια Telegram και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέσα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως ελικόπτερα Mi-8 και Ka-52 να επιχειρούν στη ρωσική πόλη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για την παραβίαση των ρωσικών συνόρων στην περιοχή του Μπέλγκοροντ. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, σκοπός της «δολιοφθοράς» είναι να αποσπάσει την προσοχή από την κατεύθυνση του Μπαχμούτ προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πολιτική επίδραση της «απώλειας» της πόλης από την Ουκρανία.

«Το Υπουργείο Άμυνας, η FSB και η Συνοριακή Υπηρεσία ανέφεραν στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για μια απόπειρα εισβολής μιας ουκρανικής ομάδας δολιοφθοράς στην περιοχή του Μπέλγκοροντ. Υπάρχουν αρκετές δυνάμεις και μέσα στο σημείο», είπε ο Πεσκόφ.

«Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει καμία σχέση με τις επιχειρήσεις σε ρωσικό έδαφος»

Ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας, χαρακτήρισε τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή Μπέλγκοροντ, ως δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» για την προστασία των Ουκρανών.

«Ναι, σήμερα το Ρωσικό Εθελοντικό Σώμα και η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας, που αποτελούνται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ξεκίνησαν μια επιχείρηση για την απελευθέρωση αυτών των εδαφών της περιοχής του Μπέλγκοροντ από το λεγόμενο καθεστώς Πούτιν και την απώθηση του εχθρού προκειμένου να δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη ζώνη ασφαλείας για την προστασία του ουκρανικού άμαχου πληθυσμού».

Ο Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η επιχείρηση διεξήχθη αποκλειστικά από πολίτες της Ρωσίας.

Τον Μάρτιο το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών» είχε ανακοινώσει ότι οι μαχητές του πραγματοποίησαν μια επιδρομή στην περιοχή του Μπριάνσκ, εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι. Ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει το περιστατικό τρομοκρατική ενέργεια.

Με πληροφορίες από: Reuters, TASS, Ukrainska Pravda