OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Η ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία Μόσχας – Πιονγιάνγκ «στο μικροσκόπιο» ΗΠΑ και Νότιας Κορέας

09/11/2023 - 13:39
Μπλίνκεν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι συμμερίζεται στις ανησυχίες της Νότιας Κορέας για την ενισχυόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας. Ο Μπλίνκεν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Παρκ Τζιν, συζήτησαν επίσης τη μεταξύ τους συνεργασία για την εφαρμογή της λεγόμενης διευρυμένης στρατηγικής αποτροπής για την αντιμετώπιση απειλών από τη Βόρεια Κορέα και την περαιτέρω στρατηγική συνεργασία με την Ιαπωνία.

«Σε ό,τι αφορά τη στήριξη που ίσως προσφέρει η Ρωσία στη ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας) αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας.

«Έχουμε πραγματικές ανησυχίες για την όποια στήριξη προς τα βαλλιστικά πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, για την πυρηνική της τεχνολογία, για την δυνατότητες εκτόξευσης στο διάστημα», δήλωσε. «Εργαζόμαστε…για να ταυτοποιήσουμε, να αποκαλύψουμε και να αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει αυτές τις προσπάθειες».

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν καταδικάσει αυτό που λένε ότι είναι ροή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, λέγοντας ότι οι μεταφορές φορτίων από το απομονωμένο κράτος προς τη Ρωσία αποτελούν απόδειξη γι’ αυτό. Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν διαψεύσει τις όποιες συμφωνίες για όπλα, αν και οι ηγέτες τους δεσμεύθηκαν σε στενότερη στρατιωτική συνεργασία όταν συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη σχέση αυτή «αμφίδρομη». Η Βόρεια Κορέα προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία για να τον χρησιμοποιήσει στον πόλεμό της με τη Ουκρανία ενώ η Ρωσία με τη σειρά της προσφέρει τεχνική στήριξη για να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να σημειώσει πρόοδο σε στρατιωτικό επίπεδο, δήλωσε.

Μπλίνκεν

«Ήδη οι τρεις χώρες μας λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση της κοινής μας απάντησης μέσω του διαμοιρασμού σε πραγματικό χρόνο στοιχείων προειδοποίησης για πυραύλους της, τριμερών αμυντικών ασκήσεων και προσπαθειών για την αντιμετώπιση των κακόβουλων κυβερνοενεργειών της ΛΔΚ», δήλωσε ο Μπλίνκεν. Από την πλευρά του, ο Παρκ δήλωσε ότι η Κίνα έχει εποικοδομητικό ρόλο να διαδραματίσει αναφορικά με τις εντάσεις που δημιουργούν οι σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι αυτές δεν είναι προς το συμφέρον του Πεκίνου.

Μπλίνκεν

Ο Παρκ δήλωσε επίσης μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών καλούν τη Βόρεια Κορέα να ακυρώσει το σχέδιο εκτόξευσης κατασκοπευτικού δορυφόρου. Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να εκτοξεύσει κατασκοπευτικό δορυφόρο, αφού απέτυχε δύο φόρες φέτος να θέσει έναν σε τροχιά. Η Νότια Κορέα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα είναι στις τελικές φάσεις της προετοιμασίας για μια εκτόξευση αφού προφανώς έλαβε τεχνική βοήθεια από τη Ρωσία.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επίσης συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συναντήσεων του Μπλίνκεν με υψηλόβαθμους Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους σήμερα, και ειδικότερα με τον πρόεδρο Γουν Σουκ-γιολ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τον ευχαρίστησε για την «δέσμευση της Δημοκρατίας της Κορέας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της Γάζας».

Νωρίτερα σήμερα, συναντήθηκε με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τσο Ταε-γιονγκ, χαιρετίζοντας τη δέσμευση της Σεούλ να βοηθήσει την Ουκρανία. Οι δύο αξιωματούχοι καταδίκασαν την αποστολή από την Πιονγκγιάγνκ όπλων στη Ρωσία για τη στήριξη της πολεμικής της προσπάθειας. Η διήμερη επίσκεψη του Μπλίνκεν στη Νότια Κορέα είναι η πρώτη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών μέσα σε δυόμισι χρόνια και εντάσσεται στην ευρύτερη περιοδεία του στην Ασία που θα περιλαμβάνει και στάση στην Ινδία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑΗΠΑΙΑΠΩΝΙΑΚΙΝΑΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

25/03/2026 - 21:42
Ιράν - ΗΠΑ - Νησί Χαργκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

25/03/2026 - 21:00
Ιράν - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

25/03/2026 - 20:34

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert