Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Εγκαταλείψτε τους S-400!

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το State Department, ο κ. Μπλίνκεν κάλεσε την Τουρκία – μέσω του κυρίου Τσαβούσογλου – να εγκαταλείψει το πρόγραμμα των ρωσικών πυραύλων S-400.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλοούτ Τσαβούσογλου στο Υπουργείο Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μπλίνκεν και οκ. Τσαβούσογλου συζήτησαν τη μακροχρόνια σημασία της συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινών μας συμφερόντων στη Συρία και το Αφγανιστάν. Ο Υπουργός εξέφρασε υποστήριξη για συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο υπουργός Μπλίνκεν προέτρεψε την Τουρκία να μην διατηρήσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400, εξέφρασε ανησυχία για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της οικιακής βίας και τόνισε τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Νωρίτερα για εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσγλου.

Ειδικότερα ανέφερε: «Συζητήσαμε όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν σε μια εποικοδομητική συνάντηση.

– Ανταλλαγή περιεκτικών απόψεων σχετικά με το Αφγανιστάν, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».