«Μυστηριώδεις» επιδρομές σε στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ

Ο αναπληρωτής αρχηγός προσωπικού των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (Στρατηγός Eyal Zamir), συζήτησε με τον αναπληρωτή γενικό επιθεωρητή της αστυνομίας, στρατηγό Alon Asur, τα περιστατικά κλοπών σε στρατιωτικές βάσεις.

Στρατιωτικές βάσεις και μονάδες εκπαίδευσης στο Ισραήλ έχουν γίνει στόχος δεκάδων επιδρομών, τις οποίες ο στρατός επιμένει να αποκαλεί «μυστηριώδεις».

Μία πρόσφατη έκθεση της αστυνομίας υποδεικνύει ότι υπεύθυνοι είναι βεδουίνοι της ερήμου Νεγκέβ, μία κοινότητα που είχε συγκρουστεί και στο παρελθόν με τις αρχές του Ισραήλ.

Στην Ερημο Νέγκεβ, στο Νότιο Ισραήλ, τα πράγματα δείχνουν αρκετά περίπλοκα. Οι άραβες Βεδουίνοι, οι αυτόχθονες κάτοικοι, εκδιώκονται από τη γη τους σε μία ιστορία που πηγαίνει δεκαετίες πίσω. Αντιδρούν, λεηλατούν και πολλές φορές συγκρούονται με τις αστυνομικές αρχές.

Η Ερημος Νέγκεβ είναι κομμάτι του Ισραήλ, όχι η Δυτική Οχθη, και αυτοί οι Βεδουίνοι είναι ισραηλινοί πολίτες. Εντούτοις, το Ισραήλ σπρώχνει τους Βεδουίνους μακριά από τη γη τους και καταστρέφει τα σπίτια τους με τρόπους που δεν θα συνέβαιναν ποτέ αν ήταν Εβραίοι.

Με κοινή τους δήλωση στρατός και αστυνομία αναφέρουν ότι η «κοινή συνεργασία μεταξύ μας πρέπει να συνεχιστεί, με σκοπό τη δημιουργία πρόσθετων λύσεων για την πρόληψη τέτοιων σοβαρών εγκλημάτων».

Από την αρχή του νέου έτους, αρκετές ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις έχουν πέσι θύματα νυχτερινών επιδρομών, οι οποίες έχουν αναγκάσει το IDF και την τοπική αστυνομία να αυξήσουν την ασφάλειά τους στην περιοχή της ερήμου.

Πηγή: AMN