Να επιτραπεί στους Παλαιστινίους της Συρίας να επιστρέψουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να επιτρέψουν στους παλαιστίνιους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία να επιστρέψουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς «ζήτησε σήμερα από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και από τη διεθνή κοινότητα να επιτρέψουν στο λαό μας στη Συρία να επιστρέψει στα παλαιστινιακά εδάφη, λόγω της έκθεσης των παλαιστινιακών καταυλισμών στις αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία», μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αμπάς «επανέλαβε την παλαιστινιακή θέση της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών».

Την έκκληση αυτή απευθύνει ο Αμπάς μετά την έξοδο, κυρίως προς το Λίβανο, χιλιάδων παλαιστινίων προσφύγων από τον καταυλισμό Γιαρμούκ νοτίως της Δαμασκού, στον οποίο φιλοξενούνται 150.000 άτομα και τον οποίο βομβάρδισαν χθες και προχθές συριακά πολεμικά αεροσκάφη.

Εκπρόσωπος της λιβανικής Γενικής Ασφάλειας δήλωσε ότι πάνω από 2.000 παλαιστίνιοι πρόσφυγες του Γιαρμούκ έχουν φθάσει από το Σάββατο στο Λίβανο και ότι λόγω της κατάστασης αυτής χορηγείται βίζα τριών μηνών αντί της μιάς εβδομάδας, όπως συνέβαινε ως τώρα. Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι περίπου 60 οικογένειες διέσχισαν το πρωί τα συνορα προς το Λίβανο.

Στη Συρία ζουν περίπου 490.000 Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με ακτιβιστές ένα μέρος των μελών των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων πολεμά στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, ενώ κάποια άλλα μέλη έχουν προσχωρήσει στις τάξεις των ανταρτών.

Ο διεθνής απεσταλμένος στη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα αυτή και το Λίβανο εντός των προσεχών ημερών, δήλωσε αξιωματούχος της λιβανικής κυβέρνησης, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Μπραχίμι θα είναι η κατάσταση των παλαιστινίων προσφύγων που έφθασαν στο Λίβανο από τη Συρία.