Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο Πούτιν ζήτησε τριμερή διάσκεψη Ρωσίας με Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία

Τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πρόκειται να συζητήσουν αύριο Δευτέρα στη Μόσχα οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Αυτή η τριμερής συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συζητηθεί «η πρόοδος στην εφαρμογή» όσων συμφωνήθηκαν στις 9 Νοεμβρίου 2020 καθώς και «τα περαιτέρω βήματα για την επίλυση διαφορών στην περιοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Πούτιν θα έχει επίσης και ξεχωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τις τρεις χώρες, η Τουρκία έχει προσπαθήσει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή, με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο κοινό παρατηρητήριο που έχει δημιουργηθεί με τη Ρωσία, όπως αποκάλυψε στις αρχές του μήνα ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ.

Ειδικότερα, ο Ακάρ έκανε γνωστό πριν μια βδομάδα ότι Τούρκοι στρατιώτες και προσωπικό αναμένεται να μεταφερθούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία σε κέντρο επιτήρησης της κατάπαυσης πυρός, όπως προβλέπουν σχετικές συμφωνίες και μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου η Τουρκία υπέγραψε με τη Ρωσία συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου παρατήρησης που θα έχει ως αποστολή να επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως είχε ανακοινώσει τότε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σχετικό μνημόνιο για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου ελέγχου είχε υπογραφεί στα μέσα Νοεμβρίου από την Άγκυρα και τη Μόσχα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters