Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν ζητά από τις αρμένικες ένοπλες ομάδες να παραδοθούν – «Είμαστε κοντά στον στόχο μας»

Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από τις αρμενικές ένοπλες ομάδες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», να παραδοθούν, διαφορετικά θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση μέχρι τέλους».

Οι αζέρικες δυνάμεις έχουν διαρρήξει γραμμές άμυνας των αυτονομιστικών αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και είναι αποφασισμένες να εκπληρώσουν τους στρατηγικούς τους στόχους, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο Χατζίεφ ανέφερε ότι το Μπακού θα είναι έτοιμο να συνομιλήσει με τις αρμένικες αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ μόνο αν υψώσουν λευκή σημαία και αφοπλιστούν. Συμπλήρωσε ότι το Μπακού δεν έχει στρατιωτικούς στόχους στη γειτονική Αρμενία. «Οι αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν αποκλειστικά σε κυρίαρχα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», είπε, σημειώνοντας ότι το Μπακού παραμένει δεσμευμένο στην ατζέντα της ειρήνης.

«Η πρόθεση του Αζερμπαϊτζάν είναι να κλείσει ένα κεφάλαιο έχθρας και αντιπαράθεσης», είπε. «Φτάνει πια. Δεν μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε να έχουμε τέτοιες ένοπλες δυνάμεις στην επικράτειά μας και ένα σύστημα που σε καθημερινή βάση αμφισβητεί την ασφάλεια και την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν», υπογράμμισε.

Παράλληλα είπε ότι το Μπακού πιστεύει ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε σήμερα κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θα επιτύχει τον στρατηγικό της στόχο να διασφαλίσει την πλήρη κυριαρχία στο αζέρικο έδαφος.

Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται κοντά στην εκπλήρωση των βασικών στόχων της στρατιωτικής του επιχείρησης στο Καραμπάχ, με ορισμένους από τους στρατιωτικούς στόχους να έχουν εξουδετερωθεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, η ηγεσία των αυτονομιστικών αρχών του θύλακα πρότεινε με ανακοίνωσή της μια κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες με το Μπακού.

Αναφορές για θύματα 

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 έχουν τραυματιστεί ως τώρα, όπως υποστηρίζουν σε μια ανάρτηση στο Facebook οι αυτονομιστικές αρχές αυτής της περιοχής, οι κάτοικοι της οποίας είναι, στην πλειονότητά τους, αρμενικής καταγωγής. Οι 15 από τους τραυματίες ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών του Καραμπάχ.

Σύμφωνα με αζερικές εισαγγελικές αρχές, ένας άμαχος σκοτώθηκε σήμερα από επίθεση με βαρύ οπλισμό στην ελεγχόμενη από το Αζερμπαϊτζάν πόλη Σούσι, που βρίσκεται στο άκρο του θύλακα.

Παράλληλα, ο σύμβουλος του Αζέρου προέδρου υποστηρίζει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα σεβαστεί «τα δικαιώματα και την ασφάλεια» των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Λίγο νωρίτερα, οι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέφεραν ότι η ένταση των συγκρούσεων κατά μήκος της «γραμμής επαφής» με τις αζέρικες δυνάμεις έχει «μειωθεί σημαντικά».

Αντιμέτωπος με εσωτερικές αναταραχές ο Πασινιάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε σήμερα εκείνους που καλούν σε «πραξικόπημα» στη χώρα του.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ορισμένα άτομα, σε ορισμένες δυνάμεις, να κάνουν πραξικόπημα στην Αρμενία. Υπάρχουν ήδη εκκλήσεις από διάφορα μέρη για πραξικόπημα στην Αρμενία», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος.

Την ίδια ώρα η αρμενική τηλεόραση μετέδιδε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν. Κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).

Ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν: «Νικόλ, προδότη!», «Νικόλ, παραιτήσου!» και «Αρτσάχ! Αρτσάχ!» (σ.σ.: η ονομασία που δίνουν οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ), σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, αφού ο Αρμένιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Αρμενία δεν θα προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες κατά του Αζερμπαϊτζάν..

Αντιμέτωπη με εκατοντάδες διαδηλωτές, η αστυνομία έκλεισε τις εισόδους του κυβερνητικού κτιρίου.

Η αντιπολίτευση έχει προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια να ανατρέψει τον Πασινιάν, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για την ήττα στον σύντομο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, το φθινόπωρο του 2020. Τότε, οι μαζικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν ανάγκασαν τον Πασινιάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος ο Πασινιάν αναδείχθηκε πρωθυπουργός μετά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του 2018.

Με πληροφορίες από: AFP, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters