Νάντια Σαβτσένκο: Η ηρωίδα αιχμάλωτος Ουκρανή πιλότος – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με επιστολή του προς το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε την απελευθέρωση της Ουκρανής πιλότου της πολεμικής αεροπορίας Νάντια Σαβτσένκο η οποία συνελήφθη από φιλορώσους αυτονομιστές τον περασμένο Ιούλιο και έκτοτε κρατείται σε φυλακές της Ρωσίας. «Έστειλα επιστολή στον Πούτιν προχθές. Ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της επιστολής δεν ήταν μόνο η κατάπαυση του πυρός, … αλλά και η απελευθέρωση της Νάντια Σαβτσένκο»δήλωσε ο Ποροσένκο στο πολωνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TVN Biznes i Swiat.


Η 33χρονη Σαβτσένκο συνελήφθη από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία τον περασμένο Ιούνιο και στάλθηκε στη Ρωσίαόπου νοσηλεύτηκε σε μια ψυχιατρική κλινική, προτού μεταφερθεί σε ρωσική φυλακή. Τη Δευτέρα ο δικηγόρος της είπε ότι είναι σε απεργία πείνας και μπορεί να πεθάνει υπό κράτηση.

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις – Απειλή Λαβρόφ κατά Ουκρανίας – Αντιδρά η Δύση

Ποια είναι η Ουκρανή πιλότος

Η 33χρονη Νάντια Σαβτσένκο πάλεψε μεχρι να γίνει η πρώτη γυναίκα πιλότος της Ουκρανίας. Και ως μέλος του Τάγματος Aidar της Ουκρανίας πολέμησε για να υπερασπιστεί την χώρα της.

“Όταν ηταν μικρή ήταν πολύ αυταρκεις” δήλωσε η μικρή αδελφή της Βίρα “Την ακολουθούσα λες και ημουν η ‘ουρά’ της. Αυτη παντα με στήριζε. Κάπως έτσι πέρασαν τα παιδικά μας χρόνια.”

Τώρα όμως η Σαβτσένκο βρισκεται αντιμέτωπη με μια νέα μάχη, στις ρώσικες φυλακές. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για τον φόνο δυο Ρώσων δημοσιογράφων του Ιγκορ Κορνελουκ και του Αντον Βιλόσιν, οι οποίοι πέθαναν κατα την διάρκεια επίθεσης με όλμους σε σημείο ελέγχου εξω απο το Λουγκάνσκ.

Προς το παρόν γνωρίζουμε οτι η κατάσταση της Σαβτσένκο ειναι κρίσιμη. Απήχθη στις 18 Ιουνίου έξω απο το Λουγανσκ και η τελευταία φορά που βρέθηκε στο φως της δημοσιότητας ηταν σ ‘ενα βίντεο που κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου, στο οποίο ηταν υγίες. Ωστόσο εχουν περάσει αρκετοι μήνες απο τότε και η κατάσταση της δυστυχώς δεν εχει παραμείνει ετσι.

Φορώντας την στρατιωτική στολή η Σαβτσένκο στο βίντεο φαίνεται να κοιτάει τον ανακριτή της και σχεδόν κατηγορηματικά να επαναλαμβάνει τον όρκο της για την προστασία της Ουκρανίας κατα της εξωτερικής εισβολής. Επιπλέον αρνείται να αποκαλύψει πληροφορίες για το μέγεθος των στρατευμάτων και της Ουκρανικής στρατηγικής στα ανατολικά.

Στο βίντεο η Σαβτσένκο χαμογελάει οταν της δίνουν την ευκαιρία της απελευθλερωσης, λέγοντας οτι “Δεν πρόκειται να με αφήσουν”, θα με σκοτώσουν”. Και προσθέτει σε μια αναφορά στις ρωσικες κατηγορίες “οι ρωσικές αρχές της χώρας σας θα με σκοτώσουν , σύμφωνα με τις κατηγορίες που έχουν εναντίον μου”.

Καμία διαφορα με τους άλλους

Η Σαβτσένκο ειναι ήδη γνωστό πρόσωπο στην Ουκρανία, όπου εχει υπηρετήσει ως μια απο τις πρώτες γυναίκες στον στρατό της χώρας.

Σύμφωνα με την αδελφή της, Βίρα, η Σαβτσένκο ηταν αποφασισμένη να γίνει πιλότος απο τα 16. Εντάχθηκε στον Ουκρανικό στρατό ως ασυρματιστής πριν εκπαιδευτεί ως αλεξιπτωτιστής

Στην παρακάτω φωτογραφία, η Σαβτσένκο με μπλε μπερέ και τέσσερις συναδέλφους της.

Η Νάντια Σαβτσένκο ηταν η μόνη γυναίκα στρατιώτης στα ειρηνευτικά στρατεύματα της Ουκρανίας στο Ιράκ. Μετα την επιστροφή της προσέφυγε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το δικαίωμα της να εισαχθεί στη διασημη Αεροπορική Ακαδημία στο Χάρκοβο, η οποία μέχρι τότε ηταν μόνο για άνδρες. Το αιτημα της έγινε αποδεχτό. Ήταν μια ιστορική στιγμή για την Νάντια.

Διαβάστε της τελευταίες εξελίξεις – Ομπάμα – Μέρκελ χρηματοδοτούν την Ουκρανία


Η διάκριση αυτη την εκτόξευσε στο φως της δημοσιότητας, όχι μόνο της ουκρανικής τηλεόρασης αλλα και του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο χρησιμοποίησε το παράδειγμα της για να πιέσει τη νομοθεσία για τη θέσπιση των αρχών της ισότητας των φύλων στον ουκρανικό στρατό.

Ως ανώτερος υπολοχαγός, η Σαβτσένκο υπηρέτησε στις αεροπορικές δυνάμεις και ως πυροβολητής και πλοηγός για τα Mi-24 ελικόπτερα. Η αδελφή της Βίρα δήλωσε οτι η Νάντια ηταν πάντα γοητευμένη απο τα μηχανήματα και γενικώς ηθελε να βλέπει τα πράγματα να λειτουργούν.
“Υπάρχει μια έκφραση για τους ανθρώπους που έχουν “χρυσά χέρια” “- άτομα που, ακόμα κι αν δεν ξέρουν πώς κάνουν κάτι, μπορούν απλά να το πάρουν στα χέρια τους και να το φτιάξουν.
Η αδερφή μου είναι τέτοιος ένθρωπος. Μπορει να κάνει τα πάντα, και πάντα όλα ειναι τέλεια. Αυτός είναι ο λόγος που την θαυμάζω ».

Η εξαφάνιση της Νάντια Σαβτσένκο στις 18 Ιουνίου απο την ανατολική Ουκρανία και η επανεμφάνιση της στη Ρωσία στις 8 Ιουλίου εξόργισε τους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποιοι κατηγορουν την Ρωσία για παραβίαση των διεθνών κανόνων για την παράνομη μεταφορά της Σαβτσένκο στη Ρωσία – Η Σαβτσένκο αρνείται οτι οι δημοσιογράφοι ηταν στόχος καθως ηταν μια φυσιολογική στρατιωτική ενέργεια.

Αμερικανοί γερουσιαστές καλούν για την απελευθερωση της Σαβτσένκο απο τις ρωσικές φυλακές μετα απο ψήφισμα στις 26 Γενάρη που καλούσε για την απελευθέρωση της πιλότου και μέλους της Ουκρανικής βουλής.

Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσης και τα διεθνή ΜΜΕ η Σαβτσένκο ειναι σε απεργία πείνας και η κατάσταση της ειναι κρίσιμη.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook εχουν πάρει φωτιά μετα την δήλωση του Ουκρανού προεδρου οτι ένα από τα βασικά στοιχεία της επιστολής του προς τον Πούτιν δεν ήταν μόνο η κατάπαυση του πυρός, … αλλά και η απελευθέρωση της Νάντια Σαβτσένκο.