NATO: «Άκυρο» στην ένταξη της Ουκρανίας από τη Γερμανία – «Δεν μπορούμε να δεχθούμε εμπόλεμη χώρα»

Η πόρτα του NATO παραμένει ανοικτή σε νέα μέλη, όμως στη συμμαχία δεν μπορεί να ενταχθεί μια εμπόλεμη χώρα, δηλαδή μια χώρα που βρίσκεται στη μέση ενός πολέμου, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Η πολιτική ανοικτών θυρών του NATO παραμένει σε ισχύ, όμως ταυτόχρονα είναι σαφές πως δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένταξη νέων μελών τα οποία βρίσκονται στη μέση ενός πολέμου», δήλωσε η Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε από την πλευρά του κατά την ίδια συνάντηση στη Νορβηγία πως πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην Ουκρανία αναφορικά με την επιδίωξή της να ενταχθεί στο NATO. Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε επίσης σήμερα πως το NATO χρειάζεται να σκεφτεί τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας μπορεί να δώσει στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι «στέλνει μήνυμα» για την ένταξη της Ουκρανίας

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενταχθεί στο NATO και πρόσθεσε ότι το Κίεβο αναμένει η Συμμαχία να είναι έτοιμη για την ένταξή του. Ο Ζελένσκι έφτασε σήμερα στο πρωί στη Μολδαβία, από όπου επανέλαβε την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, για να παραστεί στη δεύτερη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 50 Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, η παρουσία του οποίου δεν είχε επιβεβαιωθεί εκ των προτέρων, ήταν ο πρώτος ηγέτης τον οποίο υποδέχθηκε στο κόκκινο χαλί η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου. «Στηρίζουμε τη Μολδαβία και τον λαό της που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Στηρίξατε τον λαό μας, τους πρόσφυγές μας που έφυγαν τις πρώτες ημέρες του πολέμου και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», υπογράμμισε ο Ζελένσκι έχοντας δίπλα του την Σάντου.

«Το μέλλον μας είναι στην ΕΕ. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», τόνισε. Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε επισημάνει ότι εργάζεται για να λάβει τη στήριξη μιας συμμαχίας δυνάμεων, οι οποίες θα προσφέρουν πολεμικά αεροσκάφη στη χώρα του ώστε να καταφέρει να απωθήσει τη ρωσική εισβολή. Είχε προσθέσει εξάλλου ότι στη διάρκεια της συνόδου θα συζητηθούν το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο και οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters