NATO: Η προειδοποίηση του Ναυάρχου Foggo για την ασύμμετρη ρωσική υποβρύχια απειλή

 Ο ναύαρχος James Foggo, διοικητής της Αμερικανικής Ναυτικής Δύναμης στην Ευρώπη, ο οποίος είναι επίσης διοικητής του στρατηγείου της Συμμαχικής Διακλαδικής Δύναμης στη Νάπολι, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο στις 5 Οκτωβρίου ότι η Ρωσία επενδύει σε μεγάλο βαθμό στον υποβρύχιο στόλο της και θέλει να δημιουργήσει μια «ασύμμετρη » απειλή για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία δεν είναι ένας στρατιωτικός γίγαντας, αλλά έχουν οπλικά συστήματα που με κρατούν ξύπνιο το βράδυ, με ανησυχούν πολύ. Ένα από αυτά βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», δήλωσε ο Ναύαρχος Foggo. «Οι Ρώσοι έχουν παραγάγει το νέο υποβρύχιο της κατηγορίας Dolgorukiy. Έχουν παραγάγει το υποβρύχιο της κατηγορίας Severodvinsk. Έχουν παραγάγει τα νέα υποβρύχια υβριδικής κατηγορίας Kilo.»

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ενώ μιλούσε στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον, ο Foggo μίλησε για αυτές τις ανησυχίες του.

«Έχουμε δει τη δημιουργία νέων τύπων υποβρυχίων και πλοίων από τη Ρωσία. Όμως, εγώ είμαι περισσότερο θορυβημένος από τις εξελίξεις στον ανθυποβρύχιο πόλεμο», δήλωσε σύμφωνα με το CNN.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Foggo ανέφερε ότι οι Ρώσοι διαθέτουν επί του παρόντος έξι υποβρύχια επίθεσης κατηγορίας Kilo στη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Foggo ανέφερε πως ένας από τους βασικότερους παράγοντες της ραγδαίας ανάπτυξης των ανθυποβρύχιων δυνατοτήτων της Ρωσίας, ήταν οι εξελιγμένοι πύραυλοί της, οι οποίοι πρόσφατα αναβαθμίστηκαν για να προσφέρουν ικανότητες επίθεσης και κατά χερσαίων στόχων.

«Ο κατευθυνόμενος πύραυλος κατηγορίας Kalibr, για παράδειγμα, μπορεί να εκτοξευθεί από συστήματα παράκτιας άμυνας, αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς και υποβρύχια στα ανοικτά των ακτών της Συρίας», δήλωσε ο Foggo.

«Οι πύραυλοι Kalibr έχουν δείξει τη δυνατότητα να πλήξουν σχεδόν όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης από οποιαδήποτε θάλασσα που περιβάλλει την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο Ναύαρχος σημείωσε ότι η επιστροφή της ομάδας αεροπλανοφόρων του USS Harry S. Truman στην Ευρώπη, είναι μια προσπάθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον Βόρειο Ατλαντικό, τη Βόρεια Θάλασσα και την Αρκτική από την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας.

Πηγή The New American