NATO: Η Ρωσία προκαλεί και αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Θάλασσα του Αζόφ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι οι χώρες μέλη της Συμμαχίας ανησυχούν για τη «αποσταθεροποιητική» συμπεριφορά της Ρωσίας στη Θάλασσα του Αζόφ.

Ο Stoltenberg δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Θάλασσα του Αζόφ ακολουθούν ένα μοντέλο συμπεριφοράς που η Μόσχα έχει δείξει εδώ και πολύ καιρό. Ειδικότερα, αυτό το μοντέλο περιλαμβάνει την προσάρτηση της Ρωσίας από την Κριμαία καθώς και την «αποσταθεροποιητική δραστηριότητα» στο Donbas .

«Η Ουκρανία πρέπει να διαθέτει κανάλια ελεύθερης θαλάσσιας επικοινωνίας. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για τα πλοία του ΝΑΤΟ που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι το πρόβλημα στο οποίο εργαζόμαστε », δήλωσε ο Stoltenberg.

Τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν θα είναι σε θέση να διεξάγουν ασκήσεις στη Θάλασσα του Αζόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία θέλει να οργανώσει τις ασκήσεις της Συμμαχίας στη Θάλασσα του Αζόφ, αλλά λόγω του νόμου, αυτό δεν θα είναι δυνατό. Η συνθήκη φιλίας, συνεργασίας και εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας απαιτεί και από τις δύο χώρες τη συγκατάθεση των πολεμικών πλοίων να διέρχονται από τη Θάλασσα του Αζόφ.

Το Κίεβο ανακοίνωσε σχέδια για να αναγνωρίσει την  Θάλασσα του Αζόφ ως απλή χωρική θάλασσα και όχι ως θάλασσα για εσωτερική χρήση της Ρωσίας και της Ουκρανίας. 

Πηγή: UAWire