OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

NATO: Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πλησίασαν «επικίνδυνα» συμμαχικά πλοία στη Βαλτική

19/11/2022 - 09:21
Βαλτική Θάλασσα
Share on FacebookShare on Twitter

Δυο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη προσέγγισαν «με επικίνδυνο και μη επαγγελματικό τρόπο» στις αρχές αυτής της εβδομάδας πλοία του NATO καθώς έπλεαν στη Βαλτική Θάλασσα εκτελώντας αποστολή ρουτίνας, κατήγγειλε χθες Παρασκευή η ατλαντική συμμαχία.

Το συμβάν εκτυλίχθηκε το πρωί της Τρίτης, όταν τα δύο ρωσικά αεροσκάφη προσέγγισαν τα πλοία ως και σε «ύψος 300 ποδών (91 μέτρων) και απόσταση 80 γιαρδών (73 μέτρων)», χωρίς οι πιλότοι τους να απαντήσουν παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των πληρωμάτων των πλοίων να υπάρξει επικοινωνία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων του NATO.

«Το NATO θεωρεί επικίνδυνη και μη επαγγελματική την αλληλεπίδραση αυτή, καθώς έγινε σε γνωστή περιοχή ασκήσεων, που είχε ενεργοποιηθεί για την εκπαίδευση στην αντιαεροπορική άμυνα, και επίσης λόγω του υψομέτρου και της εγγύτητας των αεροσκαφών», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Η αλληλεπίδραση αύξησε τον κίνδυνο λάθος υπολογισμών, σφαλμάτων και δυστυχηματων».

Κατά το δελτίο Τύπου, τα πλοία του NATO ενήργησαν «υπεύθυνα» σε αυτό το περιστατικό, τηρώντας «πλήρως» τους διεθνείς αεροπορικούς και ναυτικούς κανονισμούς.

«Το NATO θα αντιδράσει με τον προσήκοντα τρόπο σε οποιαδήποτε ανάμιξη στη νόμιμη δραστηριότητά του στην περιοχή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροσκαφών, των πλοίων ή των πληρωμάτων του. Το NATO δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν εγείρει καμιά απειλή».

Το συμβάν καταγράφηκε ενώ η ένταση βρίσκεται στα ύψη ανάμεσα στο NATO και τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Στα ύψη οι εντάσεις μεταξύ NATO-Ρωσίας μετά το συμβάν στην Πολωνία

Οι φόβοι για σύρραξη ανάμεσα στα δύο μέρη εντάθηκαν ακόμη περισσότερο αυτή την εβδομάδα, όταν πύραυλος σκότωσε δυο πολίτες στην Πολωνία, χώρα που γειτονεύει με την Ουκρανία. Η Βαρσοβία είναι ενταγμένη στο NATO.

Η συμμαχία πάντως έσπευσε να κατεβάσει την ένταση, ανακοινώνοντας πως πιθανόν επρόκειτο για πύραυλο συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού έχει αυξήσει τη ναυτική παρουσία του στη Βαλτική και στη Βόρεια Θάλασσα μετά τις εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς που συνέδεαν τη Ρωσία με την Ευρώπη και, σύμφωνα με σουηδική έρευνα τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή, οφείλονταν σε δολιοφθορά.

Η δύναμη του NATO στη Βαλτική αποτελείται από ολλανδικά, νορβηγικά και δανικά πλοία και διεξάγει γυμνάσια για τη βελτίωση της συνεργασίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που βρίσκονται στη διαδικασία εισδοχής τους στη συμμαχία.

Η απόφαση των δύο νορδικών γειτόνων της Ρωσίας να εγκαταλείψουν φέτος τη για δεκαετίες αδέσμευτη πολιτική τους και να ενταχθούν στο NATO προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: NATOSNMG 1ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑΡΩΣΙΑΡΩΣΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

Related Posts

FPV drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

24/12/2025 - 21:38
Ρωσία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

24/12/2025 - 20:57
Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

24/12/2025 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Η Τουρκία επιστρέφει στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» – Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις και τι αλλάζει στην αεροπορική ισχύ

Καιρός σήμερα: Χριστούγεννα με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1995 ξεκινά η κρίση των Ιμίων με το τουρκικό πλοίο Φιγκέν Ακάτ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

Top News

Η Σμαράγδα Καρύδη μετά το reunion του «Πάρα Πέντε»: Η αγάπη σας θα μας ζεσταίνει την καρδιά για άλλα 20 χρόνια

Εριέττα Μανούρη: Υπάρχουν μέρες που σκέφτομαι πως θα ήθελα παιδιά και άλλες που λέω "τι ωραία που είμαι ανεξάρτητη"

Νετανιάχου και Τραμπ συγκυβερνήτες σε βομβαρδιστικό Β-2 που περνάει πάνω από το Ιράν - Το AI βίντεο «μήνυμα» του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Μπλόκα αγροτών: «Εκεχειρία» για τις γιορτές και μετά πάλι αποκλεισμοί δρόμων - Με χαμηλές ταχύτητες η έξοδος των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert