NATO: Τι λένε οι αριθμοί για της αμυντικές δαπάνες

Ο Πρόεδρος Τραμπ έφτασε σήμερα στην ετήσια διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εξαγριωμένος από το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη της Συμμαχίας υπολείπονται σημαντικά των στόχων για τις αμυντικές δαπάνες, φτάνοντας μέχρι του σημείου να δηλώσει ότι η σημερινή κατάσταση «απλά δεν δουλεύει» για τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που προωθεί την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, αλλά το 2% λέει μόνο ένα μέρος της ιστορίας.

29 χώρες σε όλη την Ευρώπη, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς αποτελούν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

12 αρχικά μέλη προσχώρησαν το 1949 και το Μαυροβούνιο έγινε το νεότερο μέλος πέρυσι.

62.635 αμερικανικά στρατεύματα έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη, με περίπου το ήμισυ αυτών να βρίσκεται στη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί σημαντικό αριθμό.

Στην ημερήσια διάταξη αυτής της εβδομάδας: Η «πρωτοβουλία ετοιμότητας» που αποσκοπεί στο «να εξασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ θα έχει στη διάθεσή του 30 τάγματα, 30 πολεμικά πλοία και 30 αεροσκάφη εντός 30 ημερών» σε περίπτωση ανάγκης.

Ο μέσος όρος των αμυντικών δαπανών για τα κράτη-μέλη, αν εξαιρεθουν οι ΗΠΑ, είναι το 1,45% του ΑΕΠ.

5 μέλη (με μια στρογγυλοποίηση για την Πολωνία) έπιασαν το όριο του 2% πέρυσι. Τρία ακόμη σχεδιάζουν να φτάσουν το 2% μέχρι το τέλος του έτους και ακόμη 15 έχουν παρουσιάσει σχέδια για να φτάσουν στο 2% μέχρι το 2024.

Το 72% των συνολικών αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ προέρχεται από τις ΗΠΑ. Tο Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία ξοδεύουν από κοινού το 20% του συνόλου των ΗΠΑ.

11 από τα 29 μέλη δαπανούν το στοχευόμενο 20% του στρατιωτικού προϋπολογισμού τους στα εξοπλιστικά (και όχι, για παράδειγμα, στις στρατιωτικές συντάξεις), ενώ αρκετές χώρες – όπως η Σλοβενία ​​και το Βέλγιο – είναι πολύ μακριά από αυτόν τον στόχο.

Το 62% των Αμερικανών έχει θετική άποψη για το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Pew Research Center.

Το 78% των Δημοκρατικών έχει θετική άποψη, από 58% το 2016.

Το 47% των Ρεπουμπλικανών έχει θετική άποψη.

Το 79%
στην Πολωνία και την Ολλανδία έχουν θετικές απόψεις, το υψηλότερο ποσοστό. Η χαμηλότερη έγκριση προέρχεται από την Τουρκία (23%) και την Ελλάδα (27%).


60+% στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν ότι θα περίμενε οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία, εάν η Ρωσία εμπλακεί σε σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση με ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ, ενώ λιγότερο από 50% (και μόλις το 25% στην Ελλάδα) δηλώνουν ότι αναμένουν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια σύγκρουση οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας τους. Τα ποσοστά είναι πιο ισορροπημένα στη Γαλλία, τον Καναδά και την Πολωνία.

28 από τα 29 μέλη μείωσαν το εμπόριο με τη Ρωσία μεταξύ 2012 και 2016 μετά την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία. Η μόνη εξαίρεση είναι η Κροατία.

22 από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία. Μοναδική εξαίρεση: οι ΗΠΑ.
 

Πηγή Axios