Νεα μονάδα Πεσμεργκά στο Κομπάνι μέσω Τουρκίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Αλλάζει εντός των επόμενων ημερών η μονάδα των Κούρδων μαχητών του Β. Ιρακ Πεσμεργκά, που παρέχουν υποστήριξη στις κουρδικές στρατιωτικές ομάδες στο Κομπάνι της Συρίας στον αγώνα κατα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου στο ( »αυτόνομο») Β. Ιράκ που είναι αρμόδιο για τους μαχητές Πεσμεργκά, κ. Hejar Mergeyi, σε δήλωσή του στον ανταποκριτή του πρακτορείου Anadolu στο Ερμπίλ, ανακοίνωσε: Θα αποσύρουμε τους Πεσμεργκά, οι οποίοι ασκούν καθήκοντα εδώ και 1 ½ μήνα στο Κομπάνι και θα στείλουμε στη θέση τους την 3η ομάδα, που αποτελείται από 150 άτομα. Η μονάδα Πεσμεργκά (Οι Κούρδοι και οι Κούρδισσες μαχήτριες Πεσμεργκά) θα μετακινηθεί εντός μερικών ημερών από το Ερμπίλ στη Σανλίουρφα της Τουρκίας και από εκεί θα περάσει οδικώς στο Κομπάνι».

Ο κ. Mergeyi είπε ότι περιμένουν την απάντηση των αρμοδίων της τουρκικής κυβέρνησης για τη διέλευση των Πεσμεργκά που θα μεταβούν στο Κομπάνι και ότι μετά τις απαιτούμενες συνομιλίες, η μονάδα θα ξεκινήσει.

Η πρώτη ομάδα Πεσμερεγκά από 150 άτομα είχε μεταβεί στο Κομπάνι στις 28 Οκτωβρίου 2014 και η δεύτερη ομάδα στις 3 Δεκεμβρίου 2014.

Υπό την πίεση των ΗΠΑ πέρασμα από Τουρκία

Αυτό έγινε υπό την πίεση των ΗΠΑ ώστε  η τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει τη διέλευση από το έδαφός των ιρακινών Πεσμεργκά για την ενίσχυση των κούρδων μαχητών που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών στο Κομπάνι.
Περνώντας τα σύνορα στην Τουρκία οι Πεσμεργκά έγιναν δεκτοί ως ήρωες από τον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας.

Άνοιξαν δρόμο με μπουλντόζες

Το κονβόι της 2ης ομάδας των Πεσμεργκά, με περισσότερα από 12 φορτηγάκια, τζιπ και θωρακισμένα οχήματα με τους περίπου 150 μαχητές, είχε αναχωρήσει από το Σουρούτς της Τουρκίας, και εισήλθε στο Κομπάνι φέροντας το δικό τους οπλισμό από το Ταλ αλ Σάιρ, δυτικά της πόλης. Οι Πεσμεργκά άνοιξαν ένα δρόμο με τη βοήθεια μπουλντόζων από το Ταλ αλ Σάιρ προκειμένου να φθάσουν στην πόλη και δεν εισήλθαν από το μεθοριακό φυλάκιο του Μουρσιτπινάρ βόρεια του Κομπάνι.

Οι Πεσμεργκά, ενα είδος τακτικού στρατού, επιδιώκουν την καλύτερη εκπαίδευση και εξοπλισμό τους. Τις προάλλες ζήτησαν από τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας κ. Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, κατά την επίσκεψή της στο βόρειο Ιράκ, περισσότερα όπλα.

Η Γερμανίδα υπουργός είχε συνάντηση και με τον Κούρδο στρατηγό Αζίζ Ουετζσί, ο οποίος και υπέβαλε, επίσημα, το αίτημα, για την αποστολή περισσότερων όπλων- κυρίως αντιαρματικών – αλλά και περισσότερων Γερμανών εκπαιδευτών, χαρακτηρίζοντας την αρχική αποστολή ως “σταγόνα στον ωκεανό”. Ηδη εκεί βρίσκεται μικρό γερμανικό απόσπασμα που εκπαιδεύει τους μαχητές Πεσμεργκά. Ο στρατηγός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εφοδιασμού των κουρδικών δυνάμεων και είπε ότι αν δεν συνεχίσουμε να πολεμάμε τους τζιχαντιστές, τότε επιθέσεις όπως αυτές στο Παρίσι, θα συμβαίνουν καθημερινά στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής η Γερμανία έχει παραχωρήσει στους Κούρδους όπλα αξίας 70 εκ. Ευρώ.