Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και πάλι τις διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, χωρίς να υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Ο νέος αυτός γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά επισήμως σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έπειτα από δύο ημέρες διμερών επαφών μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ και μιας συντονιστικής συνεδρίασης μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανών.

Της Ομάδας 5+1 προΐσταται η απερχόμενη επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ενώ επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο, οι «πολύ δύσκολες» συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας υπό διάφορες μορφές. «Πολλοί εξ ημών δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι κατά την άφιξή μας στη Νέα Υόρκη, όμως είναι ξεκάθαρο ότι όλοι έχουν έρθει με την πρόθεση να εργαστούν», υπογράμμισε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιράν-ΗΠΑ: Δεν συντονιζόμαστε στρατιωτικά και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τα Πυρηνικά του Ιράν

Ο Κέρι θα πιέσει το Ιράν προς την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα