OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Νέο «χαστούκι» των ΗΠΑ στην Άγκυρα: «Πέρασε» το νομοσχέδιο για τη Λιβύη

19/10/2021 - 15:51
Λιβύη
Share on FacebookShare on Twitter

Υπερψηφίσθηκε προσφάτως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη, το οποίο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, δίνει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε οποιονδήποτε απειλεί την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της χώρας. Εισηγητές του νομοσχεδίου ήταν ο βουλευτής Τεντ Ντόιτς, τον οποίο συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Ουάσινγκτον και ο βουλευτής Τζο Γουίλσον.

H νέα νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για ενεργότερη διπλωματική δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στη Λιβύη, δίδοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα. Το νομοσχέδιο κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη πλήρους αποχώρησης του συνόλου των ξένων δυνάμεων (τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων) από τη Λιβύη.

Η δράση των ΗΠΑ για την Λιβύη

Επιπλέον, ζητείται η ενεργός υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου, καθώς και στην:

– Πολιτική διαδικασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη δημιουργία μίας συμπεριληπτικής, μη στρατιωτικής (civilian) κυβέρνησης.

– Προετοιμασία για εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

– Ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών για να πεισθούν οι εμπλεκόμενες χώρες να διακόψουν την παροχή οπλισμού και χρηματοδότησης που παρατείνουν τη σύγκρουση.

Στο «στόχαστρο» και η Τουρκία

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλει έκθεση, εντός 90 ημερών από τη θέση σε ισχύ της νομοθεσίας, ως προς τις δραστηριότητες ξένων κυβερνήσεων στη Λιβύη, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.

Έμφαση δίδεται στη χρήση drones και αεροπορικών πληγμάτων, στην αναλυτική καταγραφή μισθοφόρων και σε ανάλυση ως προς τον βαθμό στον οποίο οι ενέργειες των προαναφερόμενων ξένων δυνάμεων παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί η εξέταση της συγκεκριμένης νομοθεσίας στη Γερουσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει, εδώ και καιρό, δώσει έμφαση σε επαφές της με την αμερικανική πλευρά, πιο πρόσφατα στην συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του, στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, κυρίως όσον αφορά τη στρατιωτική εμπλοκή και την παρεμπόδιση της πολιτικής διαδικασίας, καθώς και στην ανάγκη πλήρους αποχώρησης του συνόλου των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο του χθεσινού πρωινού εργασίας που διοργάνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τη συμμετοχή της Λίβυας ΥΠΕΞ Νάιλα Ελ Μάνγκους και αρκετών ΥΠΕΞ των κρατών μελών της ΕΕ. Επίσης αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που διοργανώνει η Λίβυα ΥΠΕΞ στην Τρίπολη την προσεχή Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου (Libya Stabilization Initiative) και στην οποία θα παραβρεθεί κ. Δένδιας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝΕΛΛΑΔΑΗΠΑΛΙΒΥΗΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30

Διαβάστε Επίσης

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert