Νέο «σκάνδαλο» στον ρωσικό στρατό: Kόντρα Wagner – Γκερασίμοφ για την έλλειψη πυρομαχικών στο Μπαχμούτ

Ένα «σκάνδαλο» έχει ξεσπάσει στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, καθώς μισθοφόροι της Wagner επέκριναν έντονα τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ για την έλλειψη πυρομαχικών.

Ο ιδυρτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επιβεβαίωσε μέσω Telegram ότι η ιδιωτική στρατιωτική μονάδα του Μπαχμούτ έστειλε μια επιστολή στον Ρώσο Α/ΓΕΕΔ και πρόσθεσε ότι θα «ανάγκαζε» τον Γκερασίμοφ να ενεργήσει.

Στην επιστολή τους οι μισθοφόροι, πιθανότατα πρώην φυλακισμένοι που επιστρατεύθηκαν τους τελευταίους μήνες από την παραστρατιωτική εταιρεία, αναφέρουν ότι «έχουν αδειάσει οι αποθήκες με τα πυρομαχικά» στις θέσεις τους στην πρώτη γραμμή μάχης του Μπαχμούτ, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, με μαζικές απώλειες και στις δύο πλευρές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον ρωσικό στρατό

Ο ρωσικός στρατός έχει πραγματική έλλειψη βλημάτων πυροβολικού των 152 και 122 χιλιοστών. Μετά από πάνω από δέκα μήνες επιθετικών επιχειρήσεων και μαχών, τα αποθέματα του ρωσικού στρατού έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, ενώ ταυτόχρονα η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει πιεστεί πολύ από τις δυτικές κυρώσεις και δεν μπορεί να «κρατήσει» τον ρυθμό της παραγωγής στις απαιτήσεις του στρατού.

Υπάρχει έντονος «ανταγωνισμός» για την παραλαβή εξοπλισμών και, φυσικά, το Γενικό Επιτελείο του ρωσικού στρατού κατανέμει πρώτα οβίδες σε τακτικά στρατεύματα και όχι στους μισθοφόρους της Wagner.

Παράλληλα, ο Πριγκόζιν χρειάζεται επειγόντως μια νίκη στο Μπαχμούτ, καθώς αυτό θα του επιτρέψει να αποδείξει ότι η μαχητική ικανότητα της ιδιωτικής του εταιρείας είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του τακτικού ρωσικού στρατού, και έτσι θα του επιτρέψει να αποκτήσει επιπλέον πόρους, επιρροή, ανθρώπους και χρηματοδότηση στο Κρεμλίνο.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, υπάρχει ένας ασυμβίβαστος αγώνας μεταξύ της «κλίκας» του Πριγκόζιν και του Καντίροφ (ιδιοκτήτες ιδιωτικών στρατών) και της «κλίκας» του υπουργού Άμυνας Σόιγκου και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Γκερασίμοφ. Ο Πριγκόζιν και ο Καντίροφ θα ήθελαν να απομακρύνουν τον Σόιγκου και τον Γκερασίμοφ και να τους αντικαταστήσουν με τους δικούς τους «κολλητούς», ή ακόμα να πάρουν οι ίδιοι τις υψηλές αυτές θέσεις.

Τέλος, γεννάται το ερώτημα εάν θα εφαρμοστεί στον Πριγκόζιν ο νόμος που ποινικοποιεί την απαξίωση του ρωσικού στρατού. Ρώσοι στρατηγοί και αξιωματικοί έχουν ήδη υποστεί επανειλημμένα δημόσιες προσβολές από τον Πριγκόζιν και τον Καντίροφ, αλλά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «κάνει τα στραβά μάτια», την ώρα που δεκάδες πολιτικοί και δημοσιογράφοι που επικρίνουν τον ρωσικό στρατό έχουν ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση. Πόσο μεγάλη είναι τελικά η «επιρροή» του Πριγκόζιν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να μπορεί να ενεργεί «ανενόχλητος» κατά του ρωσικού στρατού;

Με πληροφορίες από: The New Voice of Ukraine / Φωτογραφία αρχείου Reuters