Νέος ευρωπαϊκός δορυφόρος

Στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρησιακών δυνατοτήτων αναμένεται να συμβάλλει ο γαλλο-ιταλικός πολιτικο-στρατιωτικός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών  υψηλής ταχύτητας Athena-Fidus (Access on theatres for European allied forces nations – French Italian dual use satellite) που εκτοξεύτηκε την 6η Φεβρουαρίου, 2014 από διαστημικό σταθμό στο Κουρού (Γουιάνα).

 Ο Athena-Fidus  τέθηκε σε τροχιά από έναν πύραυλο Ariane 5 τις προάλλες. Η επιτυχία αυτή ενισχύει, όπως αναφέρθηκε, τη γαλλο-ιταλική συνεργασία στον τομέα του διαστήματος και βοηθά την ανάπτυξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ, καθώς ο δορυφόρος παρέχει νέες δυνατότητες για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες της άμυνας και της ασφάλειας στη Γαλλία και την Ιταλία στον τομέα αυτό. 

Ο δορυφόρος   συν-χρηματοδοτείται από τη Γαλλία και την Ιταλία με το ποσό των ¤ 140 εκατομμύρια η κάθε μία. Η ανάγκη για έναν τέτοιο δορυφόρο φάνηκε  ιδιαίτερα  κατά τις επιχειρήσεις των Γάλλων στο Αφγανιστάν ( λειτουργία UAV  κλπ) – κάποιοι μιλούν και για την Κεντρικοαφρικανική Ένωση .
 Όταν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, το σύστημα  Athena-Fidus θα χρησιμοποιηθεί από τις γαλλικές, βελγικές και ιταλικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Γαλλίας και της Ιταλίας