Νέος γύρος συνομιλιών Ισραήλ και Λιβάνου στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας με την Χεζμπολάχ

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ, του Λιβάνου και του Ισραήλ συναντώνται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, στις 2 Ιουνίου 2026. / REUTERS/Elizabeth Frantz

Οι πρεσβευτές του Ισραήλ και του Λιβάνου στις ΗΠΑ συναντήθηκαν σήμερα (2.06.2026) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έναν ακόμη γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων, καθώς το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συνέχισαν τις εχθροπραξίες στη διάρκεια της νύχτας παρά τη διαβεβαίωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως εξασφάλισε δεσμεύσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές πως θα τις σταματήσουν, πριν από νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Ο νέος κύκλος συνομιλιών, στις οποίες εναντιώνεται η Χεζμπολάχ, μεταξύ απεσταλμένων των δυο χωρών, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, είναι ο τέταρτος αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στις αρχές Μαρτίου. Αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα και αύριο Τετάρτη.

Σε αυτήν συμμετέχουν ο Ισραηλινός πρεσβευτής Γεχιέλ Λέιτερ και η Λιβανέζα πρεσβεύτρια Νάντα Χαμάντε Μοαουάντ, καθώς και ο Ντάνιελ Χόλερ, ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος δεν συμμετέχει σε αυτόν τον γύρο των διαπραγματεύσεων.

Η πρέσβης του Λιβάνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Νάντα Χαμάντε / REUTERS/Elizabeth Frantz
Ο Ισραηλινός πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Γιεχίελ Λάιτερ. / REUTERS/Elizabeth Frantz

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν προέβη σε δηλώσεις, πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες βράδυ με ανάρτηση στο Truth Social ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει «σε μεγάλη επιδρομή στη Βηρυτό» και ότι η Χεζμπολάχ από την πλευρά της θα «σταματήσει πλήρως τα πυρά».

Ωστόσο, οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, οι οποίες ξεκίνησαν στις 2 Μαρτίου, συνεχίζονται αδιάκοπα παρά την εκεχειρία που θεωρητικά ισχύει από τις 17 Απριλίου και η οποία είχε παραταθεί μία φορά έπειτα από προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, των πρώτων εδώ και δεκαετίες.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Μάικ Χάκαμπι, ο επικεφαλής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο Ντάνιελ Χόλερ, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Νίνταμ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Λίβανο Μισέλ Ίσα. / REUTERS/Elizabeth Frantz

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χθες το βράδυ σκότωσαν τουλάχιστον έξι ανθρώπους στο νότιο τμήμα της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη διάρκεια της ημέρας σε 13, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Και σήμερα, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση με ρουκέτες σε ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava στη Χαντάθα, στην περιοχή, λέγοντας ότι ενεργούσε ενάντια στην «προέλαση των ισραηλινών δυνάμεων».