OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Νικαράγουα: Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών παρακολουθεί στενά την πολιτική κρίση

03/08/2018 - 09:15
Share on FacebookShare on Twitter

 Το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) αποφάσισε την Πέμπτη να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας η οποία θα αναλάβει να παρακολουθεί την κατάσταση στη Νικαράγουα, όπου η πολιτική βία των τελευταίων τρεισήμισι μηνών έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε με είκοσι ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και οκτώ αποχές κατά τη διάρκεια μιας ειδικής συνεδρίασης του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΚ, η οποία συγκλήθηκε παρά την εναντίωση της κυβέρνησης της Νικαράγουας.

«Εγκρίναμε έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει (…) την αναζήτηση δρόμων προς την ειρήνη στη Νικαράγουα», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Χιλής Ερνάν Σαλίνας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία αναμεταδιδόταν απευθείας από νικαραγουανά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Σαλίνας προέτρεψε την κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα να «βάλει τέλος στη βία» και «να αναλάβει πρωτοβουλία» για να αρχίσει «διάλογος που θα ανοίξει τον δρόμο προς την ειρήνη» και την αποκατάσταση «του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας Ντένις Μονκάδα διεμήνυσε ότι η Μανάγκουα «δεν θα δεχθεί στο έδαφός της καμιά επιτροπή ή ομάδα εργασίας» του ΟΑΚ και κατηγόρησε τα κράτη-μέλη του οργανισμού που ενέκριναν την δημιουργία αυτής της ομάδας εργασίας ότι αποπειρώνται να «επέμβουν» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του και ότι αποτελούν «την αιχμή του δόρατος της βορειοαμερικανικής αυτοκρατορίας», προφανώς αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κολομβίας Αντρές Γκονσάλες Ντίας απέρριψε την κατηγορία ότι ο σκοπός της δημιουργίας αυτής της ομάδας εργασίας είναι να υπάρξει οποιαδήποτε επέμβαση και αντέτεινε ότι το ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί η προστασία «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «η δικαιοσύνη».

Ο ΟΑΚ είχε απαιτήσει με προηγούμενη απόφασή του από την κυβέρνηση του Ορτέγα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως ζητάει η αντιπολίτευση, κάτι που ο πρόεδρος της Νικαράγουας έχει απορρίψει.

Οι αντιπρόσωποι της Νικαράγουας και χωρών-συμμάχων της, όπως η Βολιβία και η Βενεζουέλα, προσπάθησαν να ακυρώσουν τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία. Η Μανάγκουα μιλάει για απόπειρα «πραξικοπήματος» από «τρομοκράτες» και υποστηρικτές τους στο εξωτερικό. Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο είχε δηλώσει προ ημερών ότι ο «κλοιός» των ΗΠΑ σε χώρες όπως η δική του, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα «σφίγγει» όλο και περισσότερο.

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής είναι αντιμέτωπη με μια από τις πιο σοβαρές πολιτικές κρίσης στην ιστορία της, έπειτα από μήνες επεισοδίων. Η κρίση ξέσπασε όταν οργανώθηκαν κινητοποιήσεις εναντίον των εξαγγελιών για περικοπές στις συντάξεις και μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, στη βάση εισηγήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες πολύ γρήγορα μπήκαν στο συρτάρι, αλλά αφού ήδη οι διαδηλώσεις είχαν πάρει χαρακτήρα αντικυβερνητικής εξέγερσης.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Ορτέγα, του άλλοτε ηγέτη των ανταρτών Σαντινίστας, που κατηγορούν ότι έχει εγκαθιδρύσει μια «οικογενειακή δικτατορία» μαζί με τη σύζυγο και αντιπρόεδρό του Ροσάριο Μουρίγιο.

Το κείμενο που ενέκρινε το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΚ υπεβλήθη από κοινού από τις κυβερνήσεις του Μεξικού, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Κολομβίας, των ΗΠΑ, της Παραγουάης και του Περού και στόχος είναι η ομάδα εργασίας να συμβάλλει «στη διαδικασία του εθνικού διαλόγου» στη Νικαράγουα σε συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες (1).

Στο μεταξύ, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτόνομο όργανο του ΟΑΚ, ανέφερε ότι τουλάχιστον 317 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Νικαράγουα αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τη 18η Απριλίου. Ανάμεσα στα θύματα είναι 21 αστυνομικοί και 23 παιδιά, αναφέρει ανακοίνωσή της, στην οποία καταγγέλλει επίσης «κλιμάκωση» των μέτρων «καταστολής» των αντικυβερνητικών (2).

Ο Ορτέγα έκανε λόγο σε πρόσφατη συνέντευξή του για 195 νεκρούς. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Αλήθειας καταμετρά 265 νεκρούς. Μια ΜΚΟ, η Νικαραγουανή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ANPDH), κάνει λόγο για τουλάχιστον 448 νεκρούς.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Related Posts

Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

25/03/2026 - 21:42
Ιράν - ΗΠΑ - Νησί Χαργκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

25/03/2026 - 21:00
Ιράν - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

25/03/2026 - 20:34

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert