OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Τουλάχιστον εξήντα τζιχαντιστές νεκροί σε επιχειρήσεις του στρατού

31/05/2025 - 19:45
Νιγηρία
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ένοπλες δυνάμεις στη Νιγηρία ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι σκότωσαν πάνω από εξήντα τζιχαντιστές, ανάμεσά τους μορφή-κλειδί της Μπόκο Χαράμ, κατά τη διάρκεια αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων που διεξήγαγαν στο βορειοανατολικό τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής, περιοχή που αποτελεί επίκεντρο της εξέγερσης ισλαμιστών από το 2009.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, οι ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε δυο διακριτές επιθέσεις εναντίον στρατοπέδων της Μπόκο Χαράμ και της αντίπαλης παράταξης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), σκοτώνοντας δεκάδες μαχητές τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου.

«Δεκάδες τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ εξουδετερώθηκαν» κατά τη διάρκεια επιδρομής σε στρατόπεδό τους στο χωριό Μπίτα, στην περιφέρεια της πόλης Γκουόζα, στην πολιτεία Μπόρνο, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, ανέφεραν οι νιγηριανές ένοπλες δυνάμεις.

«Η εντατική σύγκρουση οδήγησε στην εξουδετέρωση τουλάχιστον 60 τρομοκρατών», πρόσθεσαν αναφερόμενες στην επιχείρηση στο Μπίτα.

Δυο πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι έγιναν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατοπέδων της Μπόκο Χαράμ στα χωριά Μπίτα και Καρέτο, στην περιοχή Αμπάνταμ, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα.

«Ο απολογισμός των 60 νεκρών αφορά μόνο την επιχείρηση στο Μπίτα, δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένες πληροφορίες για την επίθεση στο Καρέτο», διευκρίνισε η μια από τις πηγές, υπονοώντας πως τα μέλη της Μπόκο Χαράμ που σκοτώθηκαν μπορεί να είναι πολύ περισσότερα.

Μερικές ώρες αργότερα ο στρατός στοχοποίησε οχυρό της Μπόκο Χαράμ στην πόλη Κουκάουα, στις όχθες της λίμνης Τσαντ, όπου τοπικός ηγέτης της οργάνωσης και διοικητές μονάδων της σκοτώθηκαν, σύμφωνα με χωριστή ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων.

Ο ηγέτης αυτός, γνωστός με το όνομα Αμίρ Αμπού Φατίμα, «τραυματίστηκε θανάσιμα» κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με στρατιώτες, ανέφεραν.

«Υπαρχηγός του, ειδικοί στα εκρηκτικά και πολυάριθμοι άλλοι τρομοκράτες επίσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης», κατά το ανακοινωθέν.

Ο Αμίρ Αμπού Φατίμα ήταν ανάμεσα στους πλέον καταζητούμενους τζιχαντιστές από τις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας. Οι νιγηριανές αρχές υπόσχονταν αμοιβή 100 εκατομμυρίων νάιρα (περίπου 63.000 ευρώ) για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι δυο τζιχαντιστικές οργανώσεις πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτικών βάσεων, σκοτώνοντας μέλη των ενόπλων δυνάμεων κι αρπάζοντας οπλισμό και πυρομαχικά. Σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, έγιναν πάνω από δέκα επιθέσεις μέσα σε δυο μήνες.

Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις κλιμάκωσαν επίσης τις επιδρομές τους σε χωριά στον βορρά, ιδίως στις πολιτείες Μπόρνο, Ανταμάουα και Γιόμπε.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΝΙΓΗΡΙΑΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34
Βρετανία - Νορβηγία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

04/12/2025 - 21:10
Ισραήλ - Μοσάντ - Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέος επικεφαλής της Μοσάντ ο Ρόμαν Γκόφμαν, στρατιωτικός σύμβουλος του Νετανιάχου

04/12/2025 - 19:32

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert