Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία συμφώνησαν να λειτουργούν από κοινού τον στόλο των 250 μαχητικών τους

Οι αεροπορικές δυνάμεις των τεσσάρων σκανδιναβικών χωρών (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία) συμφώνησαν να λειτουργήσουν τα περίπου 250 μαχητικά αεροσκάφη τους ως έναν κοινό στόλο.

Οι διοικητές της αεροπορίας της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας υπέγραψαν δήλωση προθέσεων στις 16 Μαρτίου για στενότερη συνεργασία, σύμφωνα με δηλώσεις των φινλανδικών και δανέζικων δυνάμεων που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα.

«Ο απώτερος στόχος είναι να είμαστε σε θέση να λειτουργούμε απρόσκοπτα μαζί ως μία δύναμη αναπτύσσοντας μια σκανδιναβική ιδέα για κοινές αεροπορικές επιχειρήσεις με βάση την ήδη γνωστή μεθοδολογία του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Πολεμική Αεροπορία της Δανίας.

Η συνεργασία θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη διοίκηση και έλεγχο, επιχειρησιακό σχεδιασμό και εκτέλεση, ευέλικτη ανάπτυξη δυνάμεων, κοινή επιτήρηση και εκπαίδευση εναέριου χώρου.

Η Νορβηγία και η Δανία είναι ήδη μέλη του NATO και η Φινλανδία αναμένει να ενταχθεί σύντομα.Από την άλλη, η Σουηδία αντιμετωπίζει καθυστέρηση από την Τουρκία και την Ουγγαρία, που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την αίτηση ένταξης της χώρας.

Η Σουηδία διαθέτει 71 μαχητικά Jas 39 Gripen C/D, ενώ έχει παραγγείλει 60 αεροσκάφη της αναβαθμισμένης έκδοσης του μαχητικού. Η Νορβηγία διαθέτει στην υπηρεσία της 37 μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 και αναμένεται να λάβει επιπλέον 15 μέχρι το 2025. Η Πολεμική Αεροπορία της Φινλανδίας διαθέτει 62 μαχητικά F/A-18 Hornet, τα οποία αναμένεται να αντικατασταθούν από 64 F-35 από το 2026. Τέλος, η Δανία έχει 44 μαχητικά F-16 και αναμένεται να ενισχύσει τον στόλο της με 27 F-35, με τα πρώτα μαχητικά πέμπτης γενιάς να καταφθάνουν εντός του 2023.

Με πληροφορίες από: Bloomberg, aftenposten / Φωτογραφία αρχείου Reuters