Νότια Αφρική: Το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν απειλεί τη σύνοδο των BRICS και προκαλεί «αναταράξεις»

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν απειλεί τη διεξαγωγή της συνόδου των BRICS που είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο.

Onalert Newsroom
Πούτιν

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί τη διεξαγωγή της συνόδου των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο και στην οποία πρόκειται να παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Νοτιοαφρικανού προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα.

«Όλοι οι ηγέτες αναμένεται να παραστούν στη σύνοδο. Όμως τώρα, αντιμετωπίζουμε εμπόδια, με αυτό το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», είπε στους δημοσιογράφους ο Βίνσεντ Μαγκουένια. «Επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε κάποιες διευθετήσεις, για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε και αυτές οι διευθετήσεις είναι σε εξέλιξη. Μόλις αποφασιστούν, θα γίνουν οι αναγκαίες ανακοινώσεις», πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η Νότια Αφρική, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, θα φιλοξενήσει τον Αύγουστο τη σύνοδο αυτής της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών. Όμως το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν, για το έγκλημα της «εκτόπισης» παιδιών από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα αυτή. Η Νότια Αφρική είναι μέλος του ΔΠΔ και, θεωρητικά, οφείλει να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο μόλις φτάσει στη χώρα.

Η Νότια Αφρική επικρίνεται από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία για τις στενές σχέσεις της με τη Μόσχα. Τον Φεβρουάριο έκανε κοινές ναυτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα στον θαλάσσιο χώρο της.

Οι δεσμοί της Νότιας Αφρικής με τη Ρωσία ανάγονται στην εποχή του απαρτχάιντ καθώς τότε το Κρεμλίνο στήριζε το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο στον αγώνα του κατά του ρατσιστικού καθεστώτος της χώρας.

Το ένταλμα σύλληψης προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη Νότια Αφρική. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμμαχία (DA) ζήτησε να συλληφθεί ο Πούτιν όμως τα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κομμουνιστικού κάλεσαν την κυβέρνηση να δεχτεί τον Πούτιν και να αποσυρθεί από το ΔΠΔ.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου