Νότια Κορέα – ΗΠΑ: Ξεκίνησαν σήμερα οι μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις – 240 αεροσκάφη στον αέρα «24/7»

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν σήμερα μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις τους, με εκατοντάδες αεροσκάφη να πραγματοποιούν εικονικές επιθέσεις 24 ώρες την ημέρα για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας.

Η άσκηση, που ονομάζεται Vigilant Storm, θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή και θα περιλαμβάνει περίπου 240 πολεμικά αεροσκάφη που θα πραγματοποιήσουν περίπου 1.600 εξόδους, ανέφερε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα. Αυτός ο αριθμός αποστολών είναι ο υψηλότερος που έχει γίνει ποτέ σε αυτήν την άσκηση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Βόρεια Κορέα έχει καταδικάσει τις κοινές ασκήσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι μια «πρόβα εισβολής» αλλά και απόδειξη των εχθρικών πολιτικών της Ουάσιγκτον και της Σεούλ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες ασκήσεις, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πυραύλους και διεξήγαγε αεροπορικές ασκήσεις στη θάλασσα.

Οι δύο χώρες αναφέρουν ότι μια τέτοια εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει πραγματοποιήσει έναν αριθμό ρεκόρ εκτοξεύσεων πυραύλων φέτος.

Η άσκηση Vigilant Storm θα περιλαμβάνει παραλλαγές του stealth μαχητικού F-35 τόσο από τη USAF όσο και από τη ROKAF, μεταξύ άλλων αεροσκαφών. Η Αυστραλία θα συμμετέχει επίσης με ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού.

«Η (Νότια Κορέα) και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα συνεργαστούν για να εκτελέσουν σημαντικές αεροπορικές αποστολές, όπως εγγύς αεροπορική υποστήριξη, αμυντικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης 24 ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης», δήλωσε η USAF. «Οι δυνάμεις υποστήριξης στο έδαφος θα εκπαιδευτούν επίσης στις διαδικασίες άμυνας της βάσης τους και την ικανότητα επιβίωσης σε περίπτωση επίθεσης».

Την Παρασκευή, τα στρατεύματα της Νότιας Κορέας ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις πεδίου Hoguk 22, οι οποίες διήρκησαν 12 ημέρες και περιλάμβαναν εικονικές αποβάσεις αμφίβιων δυνάμεων και διαβάσεις ποταμών, με τη συμμετοχή των αμερικανικών δυνάμεων.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters