OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

NSA: Κατασκόπευε Ευρωπαίους ηγέτες μεταξύ των οποίων και η Μέρκελ! – «Δούρειος Ίππος» στρατιωτική υπηρεσία της Δανίας

31/05/2021 - 09:35
Μέρκελ
Share on FacebookShare on Twitter

Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) κατασκόπευε πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, από το 2012 ως το 2014 χάρη στη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας, αποκάλυψαν χθες Κυριακή ΜΜΕ στη χώρα αυτή και στην Ευρώπη.

Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το DR (Danmarks Radio) ανέφερε πως η NSA αξιοποιούσε τις δανικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για να παρακολουθεί ηγέτες και ανώτατους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.

Για να το κάνει η NSA επωφελήθηκε από τη συνεργασία της με τη δανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE.

Το DR αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές έπειτα από έρευνα που έκανε από κοινού με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, τη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η υπουργός Άμυνας της Δανίας Τρίνε Μπράμσεν, η οποία ανέλαβε το αξίωμα τον Ιούνιο του 2019, ενημερώθηκε για την ιστορία αυτή τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με το DR.

Το υπουργείο Άμυνας της Δανίας, με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να σχολιάσει. Η κυρία Μπράμσεν όμως δήλωσε στο DR ότι «η συστηματική κατασκοπεία από συμμάχους είναι απαράδεκτη».

Η Άνγκελα Μέρκελ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Πέερ Στάινμπρουκ ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που κατασκόπευε η NSA, διευκρίνισε το DR.

Η NSA είχε πρόσβαση στα μηνύματα, στις τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς και στο ιστορικό της χρήσης του Διαδικτύου που έκαναν, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων, των ανταλλαγών μηνυμάτων σε εφαρμογές chat ή ανταλλαγής μηνυμάτων και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, απαρίθμησε το DR.

Η κατασκοπεία της NSA αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο της FE με τον τίτλο «Operation Dunhammer» που υποβλήθηκε στη διοίκησή της τον Μάιο του 2015, σύμφωνα με το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας.

Το DR ανέφερε πως οι πληροφορίες που συγκέντρωσε επιβεβαιώθηκαν από εννέα πηγές και ότι μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα της FE. Τα στοιχεία, διευκρίνισε, επιβεβαιώθηκαν ανεξάρτητα και από αρκετές άλλες πηγές.

Τον Νοέμβριο του 2020, το DR είχε αποκαλύψει πως οι ΗΠΑ αξιοποίησαν καλωδιακές υποδομές της Δανίας για να κατασκοπεύουν τη δανική και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία από το 2012 ως το 2015.

Το 2014 άρχισε να διενεργείται εσωτερική έρευνα στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας, μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τον τρόπο που δρα η NSA, σύμφωνα με τη δανική δημόσια τηλεόραση.

Η NSA δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Είναι γκροτέσκο το ότι υπηρεσίες πληροφοριών φίλιων χωρών πράγματι κατασκοπεύουν κορυφαίους αξιωματούχους», τόνισε ο κ. Στάινμπρουκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Πολιτικά, το θεωρώ σκάνδαλο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, ο Πίτερ Χούλτκβιστ, τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο SVT ότι «απαίτησε πλήρη ενημέρωση» για την υπόθεση. Ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Φρανκ Μπάκε-Γένσεν είπε στο NRK πως «παίρνει πολύ σοβαρά τις κατηγορίες» αυτές.

Τον Αύγουστο του 2020, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας και άλλοι τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους για την υπόθεση. Η κυβέρνηση της Δανίας είχε κάνει γνωστό πέρυσι ότι θα διενεργούσε έρευνα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Πηγή: AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: NSAΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛΔΑΝΙΑΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Κάποια σχέδια για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία είναι έτοιμα – Ο Πούτιν δεν μπορεί να σταματήσει να σκοτώνει»

23/12/2025 - 16:07
Ισραήλ - Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Παρά τη συμφωνία εκεχειρίας, ο υπουργός Άμυνας υπόσχεται ότι ο στρατός θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας

23/12/2025 - 15:21
Bundeswehr
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πρόστιμο σε όσους προσπαθήσουν να αποφύγουν τις νέες διαδικασίες για τη στρατιωτική θητεία

23/12/2025 - 13:40

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: «Κάποια σχέδια για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία είναι έτοιμα – Ο Πούτιν δεν μπορεί να σταματήσει να σκοτώνει»

C295: Η Ισπανία παρήγγειλε επιπλέον 18 αεροσκάφη από την Airbus, σε διαμόρφωση μεταγωγικού

Ισραήλ: Παρά τη συμφωνία εκεχειρίας, ο υπουργός Άμυνας υπόσχεται ότι ο στρατός θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας

Γερμανία: Πρόστιμο σε όσους προσπαθήσουν να αποφύγουν τις νέες διαδικασίες για τη στρατιωτική θητεία

Υεμένη: Χούθι και κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για την ανταλλαγή σχεδόν 3.000 αιχμαλώτων

Κίνα: Καταγγέλλει την υποκρισία των ΗΠΑ για τον πυρηνικό αφοπλισμό: «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Ριαμπκόφ: Συζητήσαμε με τις ΗΠΑ «ενοχλητικά» ζητήματα, τα κύρια θέματα παραμένουν ανεπίλυτα

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Top News

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την παραμονή των Χριστουγέννων - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Χριστούγεννα: Sold out στις γιορτές τα μπουζούκια - Έως και 5.000 ευρώ το πρώτο τραπέζι στις μεγάλες πίστες της Αθήνας

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου στον Τάσο Ξιαρχό: «Ως γκέι βάζεις πολλούς άντρες κάτω»

Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης χώρισαν μετά από 23 χρόνια σχέσης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert