OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Επιστρέφει το «Πρώτα η Αμερική» – Ποια θα είναι η σχέση του με συμμάχους και «εχθρούς»

06/11/2024 - 17:18
Τραμπ

REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η διεθνής κοινότητα ετοιμάζεται να ζήσει νέες αναταράξεις: απομονωτιστής και απρόβλεπτος, ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν βλέπει την ώρα να γυρίσει σελίδα από την εποχή του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προσπάθησε τα τέσσερα τελευταία χρόνια να αποκαταστήσει την εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο.

Η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου απέναντι στην αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις θα έχει πιθανόν πιο άμεσο αντίκτυπο στην Ουκρανία, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να θέσει γρήγορα τέλος στον πόλεμο αναγκάζοντας το Κίεβο να κάνει υποχωρήσεις στους Ρώσους εισβολείς.

Ο 78χρονος μεγιστάνας εκτιμά πως «αυτός ο πόλεμος δεν έπρεπε ποτέ να έχει γίνει» και κομπάζει για την «πολύ καλή σχέση» του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο θα επιδιώξει αναμφίβολα να συναντήσει πρόσωπο με πρόσωπο, αφού αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

«Πιστεύω πως το πρώτο του βήμα θα είναι μία ενός είδους πολύ προσωπική διπλωματία, θεαματική, του τύπου ‘Βλαντίμιρ, ας μιλήσουμε. Μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα‘», εκτιμά ο Λεόν Αρόν, από το American Enterprise Institute, ένα κέντρο ερευνών στην Ουάσινγκτον.

«Μέχρι πού θα φθάσει; Είναι δύσκολο να προβλεφθεί», προσθέτει ωστόσο, θεωρώντας ελάχιστα πιθανό ο Πούτιν να δεχθεί παραχωρήσεις στην Ουκρανία και ότι ο Τραμπ θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη το αμερικανικό Κογκρέσο που έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική.

REUTERS/Shannon Stapleton

Η σχέση του Τραμπ με τους Ευρωπαίους συμμάχους

Ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε καταστήσει προτεραιότητα την ενίσχυση των συμμαχιών της μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο, οι σχέσεις των ΗΠΑ με τους ιστορικούς συμμάχους τους θα μπορούσαν, και πάλι, να συναντήσουν εντάσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί κυρίως τους Ευρωπαίους ότι καταχρώνται την αμερικανική «ομπρέλα» και έχει θέσει υπό αμφισβήτηση το ΝΑΤΟ, ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Μετά την ανακοίνωση της νίκης του Τραμπ, πολλοί ξένοι ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν ή ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έσπευσαν να τον συγχαρούν. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να προειδοποιήσει τους εταίρους του στην Ευρώπη ότι «η απάντηση στη νίκη Τραμπ δεν μπορεί να είναι ‘ο καθένας για τον εαυτό του’» και πρέπει να υπάρχει συνεργασία.

Αναμένεται επίσης να γίνει ευμενώς δεκτή από εθνικιστές ηγέτες όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συναντήσει πολλάκις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς και απολυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τραμπ - Ορμπάν

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να του στείλει συγχαρητήρια για την εκλογή του.

Η Κίνα

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταφερθεί εναντίον του Πεκίνου, καθώς θεωρεί εχθρό τον ασιατικό γίγαντα.

Ωστόσο προέβαλε επίσης τις στενές σχέσεις του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και είναι οπαδός μιας «συναλλακτικής» προσέγγισης των διεθνών σχέσεων.

Η Κίνα δήλωσε πως ελπίζει σε μια «ειρηνική συνύπαρξη» με τις ΗΠΑ μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Η Λατινική Αμερική και το μεταναστευτικό

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος μπορεί να προκαλέσει επεισόδια στη Λατινική Αμερική, όπου σημαντικοί εταίροι των ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Κολομβία, έχουν αριστερούς προέδρους.

Μία από τις κυριότερες υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας – η μαζική απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς χαρτιά– κινδυνεύει ως εκ τούτου να σπείρει το χάος στην περιοχή εφόσον τεθεί σε εφαρμογή.

Αντίθετα με ένα πολυμερές όραμα για τον κόσμο, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρμαχος του «Πρώτα η Αμερική», ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα.

Για τον Μπράιαν Φινουκέιν, ειδικό στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο International Crisis Group, κινδυνεύει να νιώσει ότι μπορεί να αισθανθεί ότι θα είναι πιο ελεύθερος σε σχέση με την πρώτη θητεία του.

«Ένας Τραμπ 2.0 θα είναι πολύ διαφορετικός. Δεν θα έχει καμία από αυτές τις προσωπικότητες που, πράγματι, έχουν βάλει φρένο στον Τραμπ σε μια δεδομένη στιγμή ή με έναν ορισμένο τρόπο, περιλαμβανομένου του Πενταγώνου», είπε.

Ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επαναβεβαιώσει την άνευ όρων υποστήριξή του στο Ισραήλ έχοντας στο φόντο να κάνει τα πάντα για την αντιμετώπιση του κοινού ιρανικού εχθρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ έχει δώσει στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου λευκή επιταγή στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και του Λιβάνου.

Ο Νετανιάχου χαιρέτισε «τη μεγαλύτερη επιστροφή στην Ιστορία», βλέποντας στην επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο «μια ισχυρή επαναδέσμευση στη μεγάλη συμμαχία» με το Ισραήλ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα αυξήσει επίσης την πίεση στην Τεχεράνη, καθώς ο ίδιος είχε προτρέψει τον Νετανιάχου να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά την επίθεση με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου.

Κατά την πρώτη θητεία του, ο Τραμπ είχε μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Υποδέχθηκε πρόσφατα τον Νετανιάχου στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.

Ο πρώην πρόεδρος αναμένεται ακόμη να προτρέψει άλλες αραβικές χώρες να αναγνωρίσουν το Ισραήλ, μετά τις συμφωνίες του Αβραάμ το 2020, με τις οποίες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος.

Και θα καλλιεργήσει την ελπίδα, που είχε διαψευστεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν, για μια εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, που θα αντιπροσώπευε μεγάλη ανατροπή στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣΕΥΡΩΠΗΗΠΑΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι οι ρωσικές ενεργειακές υποδομές – Χρηματοδοτούν την παραγωγή όπλων

08/02/2026 - 16:56
Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

08/02/2026 - 12:51
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι κατά Ρωσίας: Εκτόξευσαν 2.000 drones, 1.200 βόμβες και 116 πυραύλους παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

08/02/2026 - 12:04

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1950 αίρεται ο στρατιωτικός νόμος που είχε επιβληθεί στην χώρα λόγω του Εμφυλίου

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ουκρανία και Ιράν στη ατζέντα

Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι οι ρωσικές ενεργειακές υποδομές – Χρηματοδοτούν την παραγωγή όπλων

Με QR κωδικούς έστελνε ο Σμήναρχος τα απόρρητα δεδομένα στην Κίνα σε «deals» χιλιάδων ευρώ

Πολεμική Αεροπορία: «Άνοιξε τις πύλες» της στη νέα γενιά με προσομοιωτές F-16, F-35 και VR [pics]

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

Ζελένσκι κατά Ρωσίας: Εκτόξευσαν 2.000 drones, 1.200 βόμβες και 116 πυραύλους παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

FSB: Συνελήφθη ο κύριος ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ [vid]

Top News

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου συγκινήθηκε στον «αέρα» μιλώντας για τις μητέρες - Έχασε πρόσφατα τη δική του

Η Ελένη Φουρέιρα και ο Αλμπέρτο Μποτία διοργάνωσαν γενέθλιο πάρτι για τον γιο του - Η εντυπωσιακή τούρτα με τους σούπερ ήρωες

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μετά από ατύχημα - Χειρουργήθηκε στα χέρια

Η Ελένη Μενεγάκη επέστρεψε από την Άνδρο και φωτογραφήθηκε στο πλοίο από την κόρη της Μαρίνα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert