OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή

01/02/2020 - 18:19
Αραβικός Σύνδεσμος
Share on FacebookShare on Twitter

Δεν δέχεται το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή ο Αραβικός Σύνδεσμος. Οι Παλαιστίνιοι μάλιστα ανακοίνωσαν πως διακόπτουν τις σχέσεις με ΗΠΑ και Ισραήλ.

Την συγκεκριμένη απόφαση ο Αραβικός Σύνδεσμος έλαβε κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού σήμερα στο Κάιρο, λέγοντας ότι δεν θα οδηγήσει σε μια δίκαιη συμφωνία ειρήνης.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εκτέλεση του σχεδίου, αναφέρει ένα κοινό ανακοινωθέν. Το Ισραήλ δεν θα πρέπει να εφαρμόσει την πρωτοβουλία αυτή με τη βία, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.

Τέλος οι σχέσεις με ΗΠΑ και Ισραήλ ανακοίνωσε ο Αμπάς

Την διακοπή «όλων των σχέσεων», περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια, ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή, από τη μια πλευρά, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατά την έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης.

«Ενημερώνουμε πως δεν θα υπάρξει κανενός είδους σχέση με εσάς (τους Ισραηλινούς) ούτε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας, υπό το φως» του αμερικανικού σχεδίου που αποτελεί «παραβίαση των συμφωνιών του Όσλο» που υπογράφτηκαν με το Ισραήλ το 1993, δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής στο Κάιρο.

Το Ισραήλ και οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής συνεργάζονταν επί μακρόν για την αστυνόμευση περιοχών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που τελεί υπό παλαιστινιακό έλεγχο. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει υπογράψει επίσης συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών με τις ΗΠΑ, η οποία συνεχίστηκε παρότι οι Παλαιστίνιοι άρχισαν από το 2017 να μποϊκοτάρουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Αμπάς μάλιστα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. Τόνισε ότι διαβίβασε το μήνυμα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε το εβραϊκό κράτος να «αναλάβει τις ευθύνες του ως κατοχική δύναμη» των παλαιστινιακών εδαφών.

Οι Παλαιστίνιοι «έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη νόμιμη μάχη τους με ειρηνικά μέσα για να τερματιστεί η κατοχή», πρόσθεσε.

Ο Αμπάς είπε ακόμη ότι αρνήθηκε να συζητήσει με τον Τραμπ το σχέδιό του τηλεφωνικώς ή να λάβει έστω ένα αντίτυπό του για να το μελετήσει.

«Ο Τραμπ ζήτησε να του μιλήσω στο τηλέφωνο αλλά του είπα ‘Όχι’ και ότι θέλει να μου στείλει μια επιστολή… αλλά αρνήθηκα», είπε.

Το αμερικανικό σχέδιο, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ και που προβλέπει κυρίως την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, προκάλεσε την επιδοκιμασία πολλών Ισραηλινών αλλά και την οργή των Παλαιστινίων.

Μεταξύ των πολλών ευαίσθητων σημείων του σχεδίου είναι η προσάρτηση από το Ισραήλ οικισμών που έχει κατασκευάσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 1967, ιδιαίτερα στην κοιλάδα του Ιορδάνη, που θα καταστεί το ανατολικό σύνορο του Ισραήλ.

Οι οικισμοί που έχουν κατασκευαστεί στα παλαιστινιακά εδάφη τα οποία έχει καταλάβει το Ισραήλ από το 1967 έχουν κριθεί παράνομοι από τον ΟΗΕ, και ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί πως αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο για την ειρήνη.

Αν και ο εποικισμός από το Ισραήλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις από το 1967 και στο εξής, έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια με παρακίνηση του Νετανιάχου και του συμμάχου του στην Ουάσινγκτον, του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο του Τραμπ καλεί επίσης για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετης πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Tags: ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟΕΙΡΗΝΗΗΠΑΙΣΡΑΗΛΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΤΡΑΜΠ

Related Posts

ΕΕ - φυσικό αέριο - Γροιλανδία
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τη Γροιλανδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την εξάρτησή της από το αμερικανικό φυσικό αέριο

28/01/2026 - 21:44
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες λόγω παγετού – Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει ενεργειακές υποδομές

28/01/2026 - 21:08
Ιράν - Ρούμπιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: «Υπάρχουν 30-40 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στη Μέση Ανατολή που βρίσκονται εντός εμβέλειας ιρανικών πυραύλων και drones»

28/01/2026 - 20:36

Διαβάστε Επίσης

Με τα πανίσχυρα Leopard 2 HEL ο Στρατός Ξηράς στη Γαλλία και στην άσκηση «ORION 26»

Καιρός σήμερα: Επιδείνωση με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πιθανώς χαλαζοπτώσεις

Σαν σήμερα: Το 1996 τουρκικά πλοία παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια

Μετά τη Γροιλανδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την εξάρτησή της από το αμερικανικό φυσικό αέριο

Ουκρανία: Δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες λόγω παγετού – Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει ενεργειακές υποδομές

Ρούμπιο: «Υπάρχουν 30-40 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στη Μέση Ανατολή που βρίσκονται εντός εμβέλειας ιρανικών πυραύλων και drones»

Το Ιράν έχει «το δάχτυλο στην σκανδάλη» έτοιμο για οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση

Su-25: Καρέ – καρέ η κατάρριψη ουκρανικού αεροσκάφους από ρωσικό πύραυλο R-37 [vid]

Top News

Δημοσκόπηση GPO: Στις 13,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Στο 20% οι πιθανοί ψηφοφόροι της Καρυστιανού

Κακοκαιρία Kristin: Βροχές, χαλάζι και ισχυροί άνεμοι σε όλη τη χώρα - Πότε «θα χτυπήσουν» την Αττική τα φαινόμενα

Βασίλης Τερλέγκας: Αν είναι να παρεξηγηθώ επειδή αγαπώ τον Χριστό, τότε ας γελάνε

Χρύσπα: Πήγα στη Eurovision αλλά εμένα δεν μου πήγε καθόλου καλά, είχα λιποθυμήσει σε καμαρίνι από το άγχος

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert