OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αριέλ Σαρόν και η «αδυναμία» του για τον πόλεμο

13/01/2014 - 13:07
Share on FacebookShare on Twitter

Ο καθαρός ουρανός δεν προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία στον καλλιτέχνη να ασκήσει την τέχνη του. Τα σύννεφα είναι καταλληλότερα για το παιχνίδι του φωτός με τις σκιές. Οι ηγέτες με στρατιωτικές ικανότητες όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, που κατά σύμπτωση ήταν και ζωγράφος, αναδεικνύονται καλύτερα σε συνθήκες πολέμου. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, ο Τσόρτσιλ επέστρεψε στη ζωγραφική. Ο Αριέλ Σαρόν ήταν κι αυτός άνθρωπος του πολέμου. Αλλά όταν καθάρισε ο ουρανός, δεν επέστρεψε στα χόμπι του. Αντίθετα, αναζήτησε ευκαιρίες για να πολεμήσει ξανά.

Ο Σαρόν ήξερε την ιστορία του Τσόρτσιλ. Όσο η Βρετανία ήταν αναμιγμένη σε πόλεμο, οι πολίτες ήθελαν τη στιβαρή του ηγεσία. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, όμως, τον έδιωξαν από την εξουσία. Το 1982, μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο και τις σφαγές της Σάμπρα και της Σατίλα, έγιναν στο Ισραήλ οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία του εναντίον του Σαρόν. Μια επιτροπή υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Γιτζάκ Καχάν, έκρινε ότι ο τότε υπουργός Αμύνης έπρεπε να έχει προβλέψει ότι η είσοδος των Φαλαγγιτών στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς θα οδηγούσε σε σφαγή.

Ο καθαρός ουρανός δεν προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία στον καλλιτέχνη να ασκήσει την τέχνη του

Ο Σαρόν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Δεν είχε κανένα όραμα για τη χώρα του. Τα οικονομικά τα βαριόταν. Ήξερε όμως ότι θα είχε μια δεύτερη ευκαιρία αν άρχισαν να κτυπούν και πάλι τα τύμπανα του πολέμου. Έκανε λοιπόν ακριβώς αυτό. Όταν υπεγράφησαν οι συμφωνίες του Όσλο, τους κήρυξε τον πόλεμο. Η άνοδός του στην εξουσία έγινε μετά την προκλητική του επίσκεψη στο Όρος του Ναού, τον Σεπτέμβριο του 2000, που έδωσε το έναυσμα για τη δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα.

Μπορούν ηγέτες όπως ο Σαρόν, που οι ικανότητές τους αναδεικνύονται μόνο σε περιόδους αστάθειας και πολέμου, να έχουν ένα όραμα για την ειρήνη; Στη διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο, γράφει ο παλαιστίνιος δικηγόρος και συγγραφέας Ράζα Σιχάντε στο περιοδικό Νιου Γιόρκερ, ο Σαρόν ειδικεύτηκε στο να παραβιάζει τις εκεχειρίες που επιτύγχαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. Τις ίδιες τακτικές χρησιμοποίησε εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Όποτε δεχόταν πιέσεις να κάνει μια πολιτική παραχώρηση για να προωθηθεί η ειρήνη, η κυβέρνησή του έκανε κάτι για να προκαλέσει τη Χαμάς και τις άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις. Και η ευκαιρία χανόταν.

Ο Σαρόν ήξερε βέβαια ότι δεν θα ζούσε για πάντα. Και σταδιακά άρχισε να ασχολείται περισσότερο με την κληρονομιά που θα άφηνε, παρά με την πολιτική του επιβίωση. Ο στόχος του ήταν να εξασφαλίσει τον μέγιστο δυνατό έλεγχο της χώρας του στα παλαιστινιακά εδάφη, καταστέλλοντας την ίδια στιγμή οποιαδήποτε παλαιστινιακή αντίσταση. Αυτό που χαρακτηρίστηκε «ειρηνευτικό όραμα» στηριζόταν στην απόλυτη παράδοση της παλαιστινιακής πλευράς στις επιταγές του στρατιωτικά ισχυρότερου Ισραήλ. Η ευφυία του Σαρόν ήταν όμως ότι παρουσίασε την παράδοση των Παλαιστινίων ως έναν επώδυνο συμβιβασμό που ήταν διατεθειμένος να κάνει για λογαριασμό της χώρας του. Ο «συμβιβασμός» αυτός συνοδευόταν από την παραβίαση των διεθνών συμφωνιών που προέβλεπαν το τέλος της κατοχής των εδαφών που είχε καταλάβει το Ισραήλ το 1967.

Αντί γι’ αυτό, ο Σαρόν επιδίωξε την οριστική προσάρτηση του 70% της συνολικής γης της ιστορικής Παλαιστίνης, περιλαμβανομένων όλων των περιοχών όπου υπάρχουν δεξαμενές νερού. Ύστερα απ’ αυτό, οι Παλαιστίνιοι που θα ζούσαν στα τεμαχισμένα εδάφη που θα είχαν απομείνει θα μπορούσαν να κηρύξουν ανεξάρτητο κράτος ή να ενωθούν με την Ιορδανία. Ακόμη κι αν ο Σαρόν εκπλήρωνε τους στόχους του, όμως, η ανακωχή θα ήταν προσωρινή. Η αδικία εναντίον των Παλαιστινίων θα ήταν τόσο μεγάλη, που οι εχθροπραξίες αργά ή γρήγορα θα ξεκινούσαν ξανά.

Σε μια τέτοια μακροχρόνια μάχη, βέβαια, η ευθύνη δεν ανήκει ποτέ αποκλειστικά στη μία πλευρά. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν περίοδοι που οι Παλαιστίνιοι συμφωνούσαν απολύτως μεταξύ τους για την ανάγκη δύο ανεξάρτητων κρατών, η ηγεσία τους δεν μπόρεσε να μεταβιβάσει αυτό το μήνυμα στην ισραηλινή κοινή γνώμη και να στηρίξει τους πολιτικούς αντιπάλους του Σαρόν. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπόρεσε να προστατεύσει ούτε τον δικό της πληθυσμό και να οργανώσει μια διεθνή και τοπική μη βίαιη αντίσταση στη στρατηγική του Σαρόν. Προσπαθεί να το κάνει τώρα. Αλλά είναι πολύ δύσκολο. Όχι μόνο λόγω της αμοιβαίας δυσπιστίας, αλλά κι επειδή με τη μονομερή αποχώρησή του από τη Γάζα ο Σαρόν απέδειξε ότι το Ισραήλ μπορεί να εξαπατά τον κόσμο, παρουσιάζοντας τις πράξεις του ως συνεισφορά στην ειρήνη – ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ακριβώς το αντίθετο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο σκληρός στρατηγός Αριέλ Σαρόν – Ποιος ήταν

Tags: ΙΣΡΑΗΛΣΑΡΟΝ

Related Posts

Γκρόζνι
ΚΟΣΜΟΣ

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

05/12/2025 - 09:56
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

05/12/2025 - 08:56
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34

Διαβάστε Επίσης

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert