Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για τη μάχη της Προεδρίας

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου του για την προεδρία την 1η Ιουλίου, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς αξιωματούχος του κόμματος.

Το όνομα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ανακοινωθεί ως υποψηφίου προέδρου του ΑΚΡ.

Την περασμένη εβδομάδα, το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην υποψηφιότητα του Εκμελετίν Ιχσάνογλου, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο από γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 8 Αυγούστου.

Σήμερα, στο πλαίσιο της 52ης Συνόδου του Συμβουλίου Σύνδεσης, στην οποία προήδρευσε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος , η ΕΕ επισήμανε στην τουρκική πλευρά την ανάγκη για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, αλλά και πρόοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με όλα τα κράτη- μέλη. Το Συμβούλιο καλωσόρισε την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει ουσιώδους σημασίας η δέσμευση αλλά και η συμβολή της Τουρκίας, με συγκεκριμένα μέτρα.

Η ΕΕ αλλά και η ελληνική Προεδρία αναμένουν από την Τουρκία, μετά τις προεδρικές εκλογές, να προωθήσει με αποφασιστικότητα και δυναμισμό τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για το ευρωπαϊκό μέλλον της Άγκυρας. Ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φίλε, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μόνο εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και όλα τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο. Ακόμη, ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος και ζήτησε την πλήρη ελευθερία έκφρασης με έμφαση στο Ίντερνετ. Επέμεινε, δε, στην ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων διαφθοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ερντογάν μαζέψου» – Ποιοι του το είπαν και ποιοι τον παρουσιάζουν ως Σουλεϊμάν!!!

Κάνει πίσω ο Ερντογάν για την προεδρία;