Ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον σύμμαχο του στη Μέση Ανατολή [pics]

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του σουλτάνου

Onalert Newsroom
ΗΑΕ - Κατάρ - Τουρκία

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, μιας από τις ελάχιστες αραβικές χώρες που δεν καταδίκασε την εισβολή της Άγκυρας στη Συρία, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA.

Οι δεσμοί μεταξύ της Ντόχας και της Άγκυρας ενισχύθηκαν από τότε που η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Ιούνιο του 2017 με το Κατάρ.

Αυτές οι τέσσερις χώρες κατηγόρησαν την Ντόχα για υποστήριξη ισλαμιστικών κινημάτων –κάτι που εκείνη αρνείται– και για επιδίωξη να προσεγγίσει το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ριάντ.

Ερντογάν

“Ο Τούρκος πρόεδρος έφθασε στην Ντόχα για να μετάσχει στην 5η σύνοδο της Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας – Κατάρ, μετέδωσε το QNA με μήνυμα στο Twitter.

O Ερντογάν αναμένεται να υπογράψει διάφορες συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Το Κατάρ και η Τουρκία, οι οποίες υποστηρίζουν την οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενίσχυσαν τις οικονομικές και πολιτικές τους σχέσεις τα τελευταία χρόνια, στον απόηχο της απομόνωσης της Ντόχας.

Ερντογάν

Το Κατάρ είναι η μόνη χώρα μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, με τη Σομαλία, που εξέφρασαν επιφυλάξεις σε κείμενο που καταδικάζει την τουρκική επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία τον περασμένο μήνα.

Στο Κατάρ, ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τουρκική στρατιωτική βάση όπου έχουν σταθμεύσει 5.000 άνδρες, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Το κλείσιμο της βάσης αυτής περιλαμβάνεται στις 13 προϋπόθεσες που διατύπωσαν οι αντίπαλοι της Ντόχας προκειμένου να τεθεί τέλος στην απομόνωση της.

Ερντογάν

Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Ριάντ επιδεινώθηκαν μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Αλλά η επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού κράτους πραγματοποιείται με την προοπτική μιας άμβλυνσης της έντασης στην περιοχή, ενώ οι ομάδες ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων και του Μπαχρέιν μεταβαίνουν στην Ντόχα αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά το μποϊκοτάζ του 2017, για να μετάσχουν στο Κύπελλο ποδοσφαίρου του Κόλπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου