Ο Κιμ αγνόησε τον Πομπέο για να επισκεφτεί φάρμα

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη Βόρεια Κορέα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να άφησε τη διπλωματία κατά μέρος προκειμένου να επισκεφτεί φάρμα που καλλιεργούνται πατάτες!

Ο Μάικ Πομπέο που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής προσπάθειας τους τελευταίους μήνες για ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τη Βόρεια Κορέα πραγματοποιώντας μάλιστα πολυάριθμα ταξίδια στην ασιατική χώρα, δε συνάντησε τον Κιμ, αλλά έναν άλλο υψηλόβαθμο Βορειοκορεάτη αξιωματούχο: τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, αντιπρόεδρο της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Κορέας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA αποκάλυψε την Τρίτη ότι ο Κιμ ήταν απασχολημένος παρέχοντας «επιτόπιες οδηγίες» σε φάρμα που καλλιεργούνται πατάτες στην περιοχή Junghung, κοντά στα σύνορα της χώρας με την Κίνα.

Ο Κιμ είπε στους εργάτες ότι πρέπει να θερίζουν μόνο υψηλής απόδοσης καλλιέργειες και πως θα πρέπει να «εισάγουν διάφορα είδη που έχουν ωραία γεύση», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Πομπέο επιχείρησε να παρουσιάσει την επίσκεψη ως «παραγωγική», μετέδωσε ο Independent. «Είχαμε λεπτομερείς, ουσιαστικές συζητήσεις για τα επόμενα βήματα προς μία επιβεβαιωμένη και πλήρη αποπυρηνικοποίηση», δήλωσε ο Πομπέο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 8 Ιουλίου.

Οι Βορειοκορεάτες, ωστόσο, φαίνεται να αποκόμισαν την εντελώς αντίθετη εντύπωση από την επίσκεψη του Πομπέο. «Αναμένουμε οι ΗΠΑ να κομίσουν εποικοδομητικά μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε συμφωνία με το πνεύμα της συνόδου ΗΠΑ — Β. Κορέας», αναφέρει ανακοίνωση του KCNA. «Οι ΗΠΑ κάνουν μοιραίο λάθος εάν φτάνουν σε σημείο να θεωρήσουν ότι (η Β. Κορέα) θα αναγκαστεί να αποδεχτεί τις απαιτήσεις που αντικατοπτρίζουν την γκανγκστερικού τύπου νοοτροπία τους».

Αργότερα ο Πομπέο απέρριψε τη σκληρή ρητορική της Βόρειας Κορέας, δηλώντας σε δημοσιογράφους ότι «εάν αυτά τα αιτήματα είναι γκανγκστερικά, τότε ο κόσμος είναι γκανγκστερικός… Άνθρωποι θα κάνουν σχόλια με ευθύτητα μετά τις συναντήσεις. Εάν έδινα σημασία σε ό,τι έλεγε ο Τύπος, θα τρελαινόμουν. Είμαι αποφασισμένος να επιτύχω τη δέσμευση που ανέλαβε ο πρόεδρος Τραμπ και βασίζομαι στον πρόεδρο Κιμ που είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει τη δέσμευση που ανέλαβε».

Πηγή: Sputnik