OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου «ανοίγει μέτωπο» με το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ: «Εγώ αποφασίζω ποιος θα είναι επικεφαλής της Σιν Μπετ»

21/03/2025 - 21:27
Νετανιάχου
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Σιν Μπετ – της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και αντικατασκοπείας – δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας λίγο νωρίτερα να παγώσει την απόφαση της κυβέρνησης να αποπέμψει τον επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, απόφαση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Με ανάρτησή του στο Χ ο Νετανιάχου δήλωσε πως: «Το Κράτος του Ισραήλ είναι μια χώρα δικαίου και σύμφωνα με τον νόμο, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφασίζει ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Σιν Μπετ», χωρίς να αναφερθεί στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε πως «δεν θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος!» ώρες αφού ο πιο αξιοσέβαστος νομικός του Ισραήλ, ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αχάρον Μπαράκ εξέφρασε τον φόβο ότι η χώρα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να αποπέμψει τον Μπαρ και τον γενικό εισαγγελέα.

Επικριτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση που βρισκόταν στην εξουσία όταν συνέβη η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 δεν πρέπει να είναι αυτή που θα αντικαταστήσει τον Μπαρ.

Επιπλέον, διατυπώνονται φόβοι ότι ο Νετανιάχου θα διορίσει έναν πιστό του ως επικεφαλής της υπηρεσίας, καθώς ο πρωθυπουργός εντείνει τη συνωμοτική ρητορική του για το «αριστερό βαθύ κράτος» στο Ισραήλ.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου τόνισαν πως «Διατάσσεται διά της παρούσης ένα προσωρινό μέτρο που αναστέλλει το αποτέλεσμα της απόφασης η οποία αποτελεί αντικείμενο προσφυγών μέχρις ότου εκδοθεί άλλη απόφαση».

Το δικαστήριο θα διεξάγει ακροάσεις για την εξέταση, έως τις 8 Απριλίου, πέντε προσφυγών που κατατέθηκαν κατά της απόφασης που ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας η κυβέρνηση του Νετανιάχου για αποπομπή του Μπαρ.

Η αναγγελία της καθαίρεσης του Μπαρ την Κυριακή προκάλεσε οργή στην αντιπολίτευση και πυροδότησε διαδηλώσεις εναντίον της «απειλής για τη δημοκρατία» και κατηγορίες πως ο Νετανιάχου στην πραγματικότητα προσπαθεί να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερες εξουσίες στα χέρια του.

Σε επιστολή του προς τα μέλη της κυβέρνησής του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «απώλεια κάθε επαγγελματικής και προσωπικής εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον διευθυντή της υπηρεσίας», η οποία εμποδίζει «την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ασκήσουν αποτελεσματικά τις εξουσίες τους και καταφέρνει πλήγμα στις επιχειρησιακές δυνατότητες της υπηρεσίας και της κυβέρνησης».

Ο Ρόνεν Μπαρ, που είχε διοριστεί στη θέση αυτή τον Οκτώβριο του 2021 για 5ετή θητεία, τόνισε προτού ανακοινωθεί η κυβερνητική απόφαση πως θα υπερασπιστεί τον εαυτό του στα «αρμόδια όργανα» του κράτους.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΙΣΡΑΗΛΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥΣΙΝ ΜΠΕΤ

Related Posts

Γκρόζνι
ΚΟΣΜΟΣ

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

05/12/2025 - 09:56
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

05/12/2025 - 08:56
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34

Διαβάστε Επίσης

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert