«Ο Πρόεδρος Πούτιν δεν αναμένεται να παρευρεθεί στην κηδεία του Πριγκόζιν» λέει το Κρεμλίνο

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δεν αναμένεται να παρευρεθεί στην κηδεία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ωστόσο άφησε ανοιχτό ένα μικρό ενδεχόμενο αυτό να αλλάξει αν το αποφασίσει ο οικογενειακός κύκλος του ιδρυτή  της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner.

Ειδικότερα, ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει επί του παρόντος πληροφορίες για την κηδεία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ωστόσο δεν είναι προγραμματισμένη η παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν σε αυτήν. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «εναπόκειται στην οικογένεια και τους φίλους του Πριγκόζιν να πάρουν την σχετική απόφαση, όμως δεν μπορούμε να πούμε κάτι δίχως να λάβουμε υπόψη την θέση τους».

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 27 Αυγούστου 2023, οι αρμόδιες ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα αποτελέσματα των γενετικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν, επιβεβαίωσαν ότι οι ταυτότητες των 10 θυμάτων, τα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν μετά τη συντριβή του αεροπλάνου, «αντιστοιχούν στον κατάλογο» επιβατών και μελών του πληρώματος, ανάμεσά τους ήταν και ο Πριγκόζιν.

Το ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τον επικεφαλής της Wagner και στενούς του συνεργάτες συνετρίβη αργά το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στην περιοχή Τβερ, βορειοδυτικά της Μόσχας. Στην λίστα επιβατών που είχε δοθεί στην δημοσιότητα από τις ρωσικές αρχές και μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, περιλαμβάνονταν οι:

Επίσης, το τριμελές πλήρωμα αποτελούνταν από τον κυβερνήτη Αλεξέι Λεβσίν, τον συγκυβερνήτη Ρουστάμ Καρίμοφ και την αεροσυνοδό Κριστίνα Ρασποπόβα.

Η αποτυχία προσελήνωσης του Luna-25 «δεν ήταν κάτι φοβερό»

Ο Πεσκόφ, στην τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, σχολίασε επίσης και την πρόσφατη αποτυχία του ρωσικού διαστημοπλοίου Luna-25 να προσεληνωθεί λέγοντας ότι «δεν ήταν κάτι φοβερό» και ότι το βασικό είναι να συνεχιστεί το ρωσικό πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος.

«Αυτός δεν είναι λόγος απελπισίας, ούτε για να τραβάμε τα μαλλιά μας. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να αναλύουμε τις αιτίες (της αποτυχίας) και να τις αποκλείσουμε την επόμενη φορά. Το βασικό είναι να μην σταματήσουμε. Τα σχέδιά μας είναι αρκετά φιλόδοξα και θα υλοποιηθούν περαιτέρω», πρόσθεσε.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 – η πρώτη ρωσική σεληνιακή αποστολή από το 1976 – συνετρίβη στη Σελήνη έπειτα από περιστροφή σε ανεξέλεγκτη τροχιά στις 19 Αυγούστου, κάτι το οποίο στον υπόλοιπο κόσμο χαρακτηρίστηκε σοβαρό πλήγμα για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα. Λίγες ημέρες αργότερα, ινδικό διαστημόπλοιο προσεληνώθηκε επιτυχώς.

Με πληροφορίες και από: TASS / Φωτογραφίες Reuters