OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του Ιράν θα επισκεφθεί τη Συρία «στο εγγύς μέλλον»

29/04/2023 - 19:12
Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί θα κάνει «στο εγγύς μέλλον» επίσημη επίσκεψη στη Συρία, την πρώτη Ιρανού αρχηγού του κράτους στη χώρα αυτή μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 2011, ανήγγειλε χθες Παρασκευή από τη Βηρυτό ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τη συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, η επίσκεψη θα γίνει την Τετάρτη.

«Έχουμε ορίσει το πρόγραμμα κι έχουμε σχέδιο για την επίσκεψη» του προέδρου Ραϊσί στη Συρία, που αναμένεται να γίνει «στο εγγύς μέλλον», είπε ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό στο πλαίσιο επίσκεψής του στον Λίβανο.

Χαρακτήρισε «εξαίρετες» της σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δαμασκό, τονίζοντας πως το Ιράν έστειλε από την αρχή του πολέμου «στρατιωτικούς συμβούλους» για να βοηθήσουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο κυριότερος σύμμαχος της Συρίας στην περιφέρεια, το Ιράν, υποστήριξε οικονομικά και στρατιωτικά την κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ από το ξέσπασμα του πολέμου το 2011.

Η επίσκεψη του προέδρου στη Δαμασκό θα γίνει με φόντο την αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, δυνάμεις της περιοχής. Το Ριάντ εξομαλύνει σταδιακά τις σχέσεις του με τη Δαμασκό.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας εκτίμησε ότι η επαναπροσέγγιση της Τεχεράνης και του Ριάντ θα έχει «θετικές επιπτώσεις στο σύνολο της περιοχής και ιδιαίτερα στον Λίβανο».

Ο πρόεδρος Άσαντ επισκέφθηκε το Ιράν τον Μάιο του 2022. Ήταν η δεύτερη επίσκεψή του στην Ισλαμική Δημοκρατία από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης.

Ο τελευταίος πρόεδρος του Ιράν που είχε επισκεφθεί τη Δαμασκό ήταν ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τον Σεπτέμβριο του 2010.

Ο κ. Αμιραμπντολαχιάν αναμένεται να επισκεφθεί τη Συρία μετά τον Λίβανο.

Ο ιρανός ΥΠΕΞ, που κάνει τη δεύτερη επίσκεψή του στον Λίβανο εντός 2023, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον γενικό γραμματέα της ισχυρής σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ, τον Χασάν Νασράλα, σύμφωνα με τη φιλοϊρανική οργάνωση.

Συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Λιβάνου προτού πάει στο νότιο τμήμα της χώρας για να επισκεφθεί πάρκο που δημιουργήθηκε από τη χώρα του, όχι μακριά από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε εξάλλου την έκκλησή του να εκλεγεί το συντομότερο νέος πρόεδρος στον Λίβανο, χώρα δίχως αρχηγό του κράτους εδώ και έξι μήνες.

Διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν θα αναμιχθεί στην πολιτική διαδικασία, αν και η ισχυρή Χεζμπολάχ δεν κρύβει πως υποστηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Σουλεϊμάν Φραντζίγε, που θεωρείται σύμμαχος της παράταξης και του συριακού καθεστώτος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Tags: ΕΜΠΡΑΧΙΜ ΡΑΙΣΙΙΡΑΝΣΥΡΙΑ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23

Διαβάστε Επίσης

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert