OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ καυχιέται ότι πέτυχε «αλλαγή καθεστώτος» το Ιράν ενώ το USS Tripoli παίρνει θέσεις μάχης

30/03/2026 - 09:01
Ιράν

F-35 απονηώνεται από το USS Tripoli / Φωτογραφία U.S Navy

Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες (29.03.2026) το βράδυ πως θεωρεί ότι μπορεί να κλειστεί «συμφωνία» με τους «νέους» ηγέτες του Ιράν, αφού όπως το βλέπει ο πόλεμος τον οποίο εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας την 28η Φεβρουαρίου 2026 είχε αποτέλεσμα να επέλθει «αλλαγή καθεστώτος» στην Τεχεράνη, ενώ οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και κρατών του Κόλπου συνεχίζονται σήμερα.

Μολαταύτα, ο Τραμπ είπε στον Τύπο χθες βράδυ ότι οι αλλεπάλληλες εξοντώσεις ιρανών ηγετών, αρχίζοντας με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ, που σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα του πολέμου, είχε αποτέλεσμα de facto «αλλαγή καθεστώτος». Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε στο ότι «βλέπει συμφωνία» με τους «νέους» ιρανούς ηγέτες που θα μπορούσε να κλειστεί «σύντομα».

«Συνδιαλλασσόμαστε με ανθρώπους εντελώς διαφορετικούς από οποιονδήποτε είχαμε συνδιαλλαγεί προηγουμένως», διαβεβαίωσε δημοσιογράφους, μιλώντας για συνομιλητές «πολύ πιο λογικούς» από προκατόχους τους, χωρίς να αναφερθεί σε κανέναν ονομαστικά.

Το Πακιστάν διατεθειμένο να φιλοξενήσει συνομιλίες

Στην Τεχεράνη ακούστηκε σειρά εκρήξεων χθες Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Το ιρανικό υπουργείο Ενέργειας έκανε λόγο για διακοπές ρεύματος στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της εξαιτίας «επιθέσεων» εναντίον υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά του το Ισραήλ, που ανακοίνωσε χθες βράδυ πως εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον διαφόρων στόχων στο Ιράν, έκανε λόγο για «θραύσματα» πυραύλου που κατέπεσαν σε βιομηχανικό συγκρότημα το νότιο τμήμα του, αφού έγινε στόχος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν δήλωσε διατεθειμένη να «υποδεχτεί και να διευκολύνει, τις επόμενες ημέρες, σημαντικές συνομιλίες» ανάμεσα σε αξιωματούχους της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης ώστε να υπάρξει «συνολική και διαρκής επίλυση της σύγκρουσης», με την υποστήριξη του ΟΗΕ και της Κίνας. Ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Ισάκ Νταρ, έκανε τη δήλωση αυτή αφού υποδέχθηκε τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας στο Ισλαμαμπάντ.

Χερσαίες επιχειρήσεις;

Στο μεταξύ συνεχίζεται η σεναριολογία για την πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων επί του πεδίου στο Ιράν, κάτι που ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αφήνει ανοικτό. Την Παρασκευή (27.03.2026) ανακοινώθηκε η άφιξη στην περιοχή του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων USS Tripoli που είναι σε θέση να μεταφέρει είκοσι F-35 και που έχει τεθεί επικεφαλής ομάδας κρούσης με «περίπου 3.500» άνδρες του πολεμικού ναυτικού και των πεζοναυτών.

«Ο εχθρός στέλνει δημόσια μηνύματα για διαπραγμάτευση και διάλογο, ενώ απεργάζεται μυστικά σχέδια για χερσαία επίθεση», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ. Προτού προειδοποιήσει: «οι άνδρες μας περιμένουν την άφιξη των αμερικανών στρατιωτικών» και θα τους «τιμωρήσουν», όπως και «όλους τους συμμάχους τους στην περιφέρεια μια για πάντα».

Ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν Μοτζταμπά Χαμενεΐ, διάδοχος του πατέρα του, που δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση αφού αναδείχτηκε στη θέση, ευχαρίστησε τη θρησκευτική ηγεσία και τον λαό του Ιράκ για την υποστήριξή τους μπροστά στην αμερικανοϊσραηλινή «επίθεση».

Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ εκφράστηκε με γραπτό μήνυμά του που μεταδόθηκε από ιρανικά ΜΜΕ. Η απουσία του από το προσκήνιο τροφοδοτεί σενάρια, ενώ ο Τραμπ έχει φθάσει στο σημείο να αμφισβητεί το κατά πόσον είναι ζωντανός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: USS TRIPOLIΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣΙΡΑΝΙΣΡΑΗΛΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΠΑΚΙΣΤΑΝ

Related Posts

Ταϊβάν
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφτεί την Κίνα μετά από πρόσκληση του Σι Τζινπίνγκ

30/03/2026 - 09:49
τζιχαντιστές
ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: 16 άμαχοι νεκροί από αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών στα σύνορα με το Μάλι

30/03/2026 - 09:27
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Εκτός λειτουργίας η πυρηνική εγκατάσταση βαρέος ύδατος στο Αράκ μετά από πλήγματα ΗΠΑ – Ισραήλ

30/03/2026 - 09:15

Διαβάστε Επίσης

Ταϊβάν: Η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφτεί την Κίνα μετά από πρόσκληση του Σι Τζινπίνγκ

Νίγηρας: 16 άμαχοι νεκροί από αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών στα σύνορα με το Μάλι

Ιράν: Εκτός λειτουργίας η πυρηνική εγκατάσταση βαρέος ύδατος στο Αράκ μετά από πλήγματα ΗΠΑ – Ισραήλ

Ο Τραμπ καυχιέται ότι πέτυχε «αλλαγή καθεστώτος» το Ιράν ενώ το USS Tripoli παίρνει θέσεις μάχης

Κουβέιτ: Δέκα τραυματίες από ιρανική επίθεση σε στρατόπεδο – Χτυπήθηκε και μονάδα αφαλάτωσης

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η τρομακτική αύξηση των αμυντικών δαπανών για το 2026

Τραμπ: «Πολύ εύκολα ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να καταλάβει τη νήσο Χαργκ»

Απόφαση για C-390 Millenium τους επόμενους μήνες: Το «χρίσμα» από την Πολεμική Αεροπορία στο best seller μεταφορικό

Top News

Καιρός: Καταιγίδες και ανέμους 9 μποφόρ φέρνει η 48ωρη κακοκαιρία – Οι 15 περιοχές που θα βρεθούν στο «κόκκινο»

Στέφανος Κωνσταντινίδης για Ανδρέα Μικρούτσικο: Ήρθαμε σε ρήξη γιατί με είπε φασίστα, ήταν η κόκκινη γραμμή μου

Ξεκινά το Fuel Pass και η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης – Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις, ποιοι είναι δικαιούχοι

Γιατί η εβδομάδα που διανύουμε λέγεται «βουβή» ή «κουφή» εβδομάδα: Η σιωπή πριν το θαύμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert