Το απόγευμα της Πέμπτης (16.04.2026) πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου του Λιβάνου Τζόζεφ Αούν, κατά την οποία ο Αούν επανέλαβε την ευγνωμοσύνη του για τις προσπάθειες του Τραμπ για την επίτευξη εκεχειρίας στον Λίβανο, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων LBCI.
Ο Λιβανέζος πρόεδρος τόνισε, επίσης, τη σημασία της διασφάλισης μακροπρόθεσμης ειρήνης και σταθερότητας ως βήμα προς μια ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.
Ο πρόεδρος Αούν εξέφρασε επίσης την ελπίδα του ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ το συντομότερο δυνατό.
Από την μεριά του, ο Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στον Πρόεδρο Αούν και στον Λίβανο, τονίζοντας τη δέσμευσή του να εκπληρώσει το αίτημα του Λιβάνου για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό.
Λιβανέζικα και αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ είπε στον Αούν ότι αναμένεται να ανακοινωθεί εκεχειρία στον Λίβανο εντός ωρών.
Όπως αναφέραμε νωρίτερα σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο πρόεδρος Αούν αρνήθηκε να μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου επειδή δεν έλαβε εγγυήσεις για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios και του δημοσιογράφου Μπαράκ Ραβίντ, «πηγή από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρει πως υπάρχει πιθανότητα για εκεχειρία στον Λίβανο το βράδυ της Πέμπτης. ‘Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Τίποτα δεν είναι οριστικό, αλλά θα μπορούσε να συμβεί σήμερα’, ανέφερε η πηγή».




