Το Ιράν επιμένει για εκεχειρία στον Λίβανο – Ο πρόεδρος Αούν αρνείται να μιλήσει με τον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, δήλωσε σήμερα ότι μια εκεχειρία στον Λίβανο είναι εξίσου σημαντική με μια στο Ιράν.

Onalert Newsroom
Ισραήλ - Λίβανος - Ιράν

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, δήλωσε σήμερα (16.04.2026) ότι μια εκεχειρία στον Λίβανο είναι εξίσου σημαντική με μια στο Ιράν.

«Παρακολουθώ στενά την κατάσταση στον Λίβανο και την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός σε αυτήν τη χώρα, ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας για εμάς», δήλωσε ο Γκαλιμπάφ, αναφερόμενος σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Ναμπίχ Μπέρι.

«Προσπαθούμε να αναγκάσουμε τους εχθρούς μας να επιβάλουν μια μόνιμη εκεχειρία σε όλες τις ζώνες συγκρούσεων, με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στις 8 Απριλίου με τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

O πρόεδρος Αούν αρνείται να μιλήσει με τον Νετανιάχου

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν τόνισε σήμερα από την μεριά του τη σημασία μιας κατάπαυσης πυρός με το Ισραήλ πριν από τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών με τη χώρα αυτή, τις οποίες όμως δεν επιβεβαίωσε.

«Η κατάπαυση πυρός που ζητεί ο Λίβανος με το Ισραήλ είναι η είσοδος στη φυσική ύλη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Αούν. Ο ίδιος επικοινώνησε σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος ηγήθηκε των συνομιλιών των αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες την περασμένη Τρίτη.

Πηγές δήλωσαν στο λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων LBCI ότι ο πρόεδρος Αούν ενημέρωσε τον Ρούμπιο ότι δεν θα μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Από την μεριά του, ο  ο Ρούμπιο ενημέρωσε τον Αούν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διευθετήσεις για μια επόμενη κλήση σε μεταγενέστερο στάδιο μεταξύ του προέδρου του Λιβάνου και του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αργά χθες Τετάρτη ότι οι «ηγέτες» του Ισραήλ και του Λιβάνου θα έχουν επαφή στη διάρκεια της ημέρας, που θα είναι, εφόσον γίνει, η πρώτη, και μια Ισραηλινή υπουργός δήλωσε σήμερα ότι ο Νετανιάχου «θα μιλήσει» με τον Αούν.

Έκλεισε δρόμος που συνδέει Βηρυτό – Δαμασκό μετά από ισραηλινό πλήγμα

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα που έθεσε σήμερα στο στόχαστρο αυτοκίνητο που κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βηρυτό με τη Δαμασκό, μακριά από τα σύνορα με το Ισραήλ, όπως μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Το πλήγμα σημειώθηκε στο ύψος της Νταχρ ελ-Μπαϊντάρ, στα βουνά ανατολικά της Βηρυτού, διευκρίνισε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Μετά το ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάδα - Ισραήλ - Κύπρος
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Ηχηρό μήνυμα» Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στην Τουρκία για τουρκολιβυκό μνημόνιο και καλώδιο GSI: Τριμερής συνάντηση για αμυντική συνεργασία

Οι τρεις πλευρές καταδίκασαν εκ νέου το τουρκολιβυκό μνημόνιο και έστειλαν «μήνυμα» στην Τουρκία για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν για τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές: «Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ στηρίζονται σε στέρεα θεμέλια»

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τον στενό διάλογο τόσο με την αμερικανική κυβέρνηση όσο και με τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ