Ομπάμα – Μέρκελ συζήτησαν λύση για Ουκρανία

Σενάριο λύσης στην κρίση της Ουκρανίας συζήτησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν η, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η λύση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «έπεσε» στο τραπέζι από τον αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με το ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, το περασμένο Σάββατο.

Οι ΗΠΑ προτείνουν απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία πίσω στις βάσεις και να επιτραπεί σε διεθνείς παρατηρητές να εξασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων.

Ο Ομπάμα συζήτησε επίσης με την  Μέρκελ ότι αυτή η λύση θα περιλαμβάνει την άμεση συνεργασία της Ρωσίας με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Επισήμανε ακόμη τους στενούς δεσμούς, τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας και εκτίμησε ότι η κ. Μέρκελ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διευκόλυνση του διαλόγου.

Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν «στη σημασία της αποκλιμάκωσης, με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση στη Ρωσία, μέσω των οικονομικών κυρώσεων, ενώ προειδοποίησε για ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες αν οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων ξεφύγουν από την Κριμαία και προς την ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα , ο Μπαράκ Ομπάμα είχε υψώσει τους τόνους απορρίπτοντας τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Κριμαία. «Ο καθένας αναγνωρίζει ότι παρόλο που η Ρωσία έχει έννομο συμφέρον σε ό,τι συμβαίνει στη γειτονική της χώρα, δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία για να ασκήσει την επιρροή της σε αυτή τη χώρα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Άφησε ωστόσο ανοιχτή την πόρτα  για μια διπλωματική λύση και ανέφερε «ορισμένες πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει το χρόνο του για να προβληματιστεί σχετικά με το τι συνέβη».

Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο αξιωματούχο, ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας, τον προσεχή Ιούνιο, εκτός εάν αλλάξει η ρωσική στάση στην κρίση της Ουκρανίας.