OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Κίνα από την άσκηση RIMPAC 2018

02/07/2018 - 20:00
Share on FacebookShare on Twitter
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσκάλεσαν την Κίνα να συμμετάσχει στην άσκηση Rim of the Pacific εξαιτίας των επεκτατικών διαθέσεων του Πεκίνου, δήλωσε το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του στις 2 Ιουνίου. Οι ασκήσεις που είναι γνωστές ως RIMPAC συγκεντρώνουν 25 χώρες, 45 σκάφη και 25.000 άτομα.

Το Πεκίνο δεν χρειάζεται να ανησυχεί γιατί έχει ήδη στρατιωτικοποιήσει τις βασικές του νησίδες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας και δημιούργησε ένα ναυτικό με δυνατότητες προβολής ισχύος στους ωκεανούς (blue water navy) παρά τις αντιρρήσεις από την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Η άσκηση RIMPAC 2018 ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Οι ασκήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 16 Ιουλίου.

Οι ασκήσεις βοηθούν το στρατιωτικό προσωπικό των συμμετεχουσών χωρών – όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ – να γνωρίσουν το ένα το άλλο για προώθηση της μελλοντικής συνεργασίας και επείγουσες απαντήσεις σε προκλήσεις ασφαλείας, δήλωσε ο Jay Batongbacal, καθηγητής διεθνών ναυτικών υποθέσεων του Πανεπιστημίου των Φιλιππίνων. Η άσκηση δεν αποτελεί απειλή για την Κίνα, τόνισε.

Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν προσκάλεσε» το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού από τις ασκήσεις του 2018 «ως αρχική απάντηση στη συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας James Mattis.

«Η συμπεριφορά της Κίνας είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές και τους σκοπούς της άσκησης RIMPAC, μια άσκηση στην οποία η διαφάνεια και η συνεργασία αποτελούν κεντρικά χαρακτηριστικά», ανέφερε.

Το Πεκίνο απομακρύνθηκε από τη RIMPAC τοποθετώντας πυραύλους και πολεμικά αεροπλάνα στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στέλνοντας πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη κοντά στην Ταϊβάν από το 2016, αναφέρουν οι αναλυτές.

Η Κίνα συμμετείχε στις ασκήσεις RIMPAC του 2016 με πέντε πολεμικά πλοία, 1.200 αξιωματικούς και στρατιώτες καθώς και δύτες μάχης. Ήταν προσκεκλημένη και στην περσινή εκδήλωση. Η RIMPAC διεξήχθη για πρώτη φορά το 1971.

Φέτος, η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Global Times, χαρακτήρισε την ανάμειξη των ΗΠΑ «προκλητική».

«Οι πολιτικές της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι λίγο πολύ σταθερές, από την πλευρά της, οπότε ακόμα και αν συμμετείχε στη RIMPAC, δεν θα άλλαζε τίποτα», δήλωσαν αναλυτές.

Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ αμφισβητούν την κινεζική κυριαρχία επί όλων ή σε τμήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η Κίνα έχει τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή. Έχει προσφέρει οικονομική βοήθεια σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, κερδίζοντας την ευμενή ανοχή και σιωπή των διαφωνούντων, αναφέρουν αναλυτές.

Όλοι οι χώρες της περιοχής εποφθαλμιούν τη θάλασσα των 3,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων για τα αποθέματά της στον τομέα της αλιείας και των ορυκτών καυσίμων. Η Ουάσινγκτον δεν έχει αξίωση στην πλωτή οδό, η οποία εκτείνεται από το νότιο Χονγκ Κονγκ έως το νησί Μπόρνεο, αλλά στέλνει περιοδικά σκάφη στη θάλασσα για να αντιμετωπίσει την κινεζική επιρροή.

Η Κίνα έχει προσπαθήσει να εκφοβίσει την Ταϊβάν τα τελευταία τρία χρόνια με στρατιωτικά αεροσκάφη που κινούνται κοντά στην ζώνη αεροπορικής άμυνας του νησιού και έχει δοκιμάσει τον ιαπωνικό έλεγχο των ακατοίκητων νησιών Senkaku στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι τα νησιά της ανήκουν, καλώντας τα Diaoyu.

Πηγή: Voa News

Tags: ΗΠΑΚΙΝΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Βρετανός στρατιωτικός σκοτώθηκε σε δυστύχημα, ενώ παρακολουθούσε δοκιμή νέου όπλου των Ουκρανών

09/12/2025 - 20:02
Τραμπ - Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι απαντά στον Τραμπ: «Είμαι πάντα έτοιμος για εκλογές»

09/12/2025 - 19:46
Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν αμετακίνητος: «Το Ντονμπάς ανήκει ιστορικά στη Ρωσία – Θα πετύχουμε όλους τους στόχους στην Ουκρανία»

09/12/2025 - 18:55

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Βρετανός στρατιωτικός σκοτώθηκε σε δυστύχημα, ενώ παρακολουθούσε δοκιμή νέου όπλου των Ουκρανών

Ο Ζελένσκι απαντά στον Τραμπ: «Είμαι πάντα έτοιμος για εκλογές»

Τουρκικό CN-235 προκαλεί στο Αιγαίο με πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου

Φιντάν: «Η Τουρκία θέλει δίκαιη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο και επίλυση όλων των διαφορών στο Αιγαίο»

Ο Πούτιν αμετακίνητος: «Το Ντονμπάς ανήκει ιστορικά στη Ρωσία – Θα πετύχουμε όλους τους στόχους στην Ουκρανία»

Meteor: Η Βραζιλία ενσωμάτωσε τους πανίσχυρους πυραύλους BVR στα μαχητικά Gripen [vid]

ΓΕΑ: Επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια των C-130 «Ηρακλής» [pics]

Χαμάς: «Η δεύτερη φάση της εκεχειρίας δεν μπορεί να ξεκινήσει όσο το Ισραήλ συνεχίζει τις παραβιάσεις»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου: «Ο πατέρας μου ήταν πολύ αυστηρός, οπότε πολλές φορές φοβόμουνα να του πω τις σκέψεις μου»

Μίνα Αρναούτη για την υπόθεση Παντελίδη: «Είμαι λυπημένη και απογοητευμένη με την απόφαση του Εφετείου, είναι άδικη»

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ψάχνουν αν διαθέτει δίπλωμα οδήγησης - Δεν έχει ελληνικό

Η Πάμελα Άντερσον ξεκαθαρίζει για το ειδύλλιο με τον Λίαμ Νίσον: «Είχαμε ερωτική σχέση για μία εβδομάδα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert