Οι ΗΠΑ «σφραγίζουν» τον Ειρηνικό με νέα μεγάλη αεροναυτική βάση στη Παπούα – Νέα Γουινέα

 Από την σύνοδο κορυφής για την οικονομική συνεργασία στην Ασία και τον Ειρηνικό, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε την συνεργασία των ΗΠΑ με την Αυστραλία και την Παπούα-Νέα Γουινέα στην επέκταση και βελτίωση των εγκαταστάσεων της αεροναυτικής βάσης της Παπούας-Νέας Γουινέας στο νησί Manus στον Ειρηνικό, γεγονός που είχαμε προαναγγείλε στο OnAlert.gr πριν από λίγες ημέρες, σε κείμενο που εξηγούσε την στρατηγική σημασία της στρατιωτικής βάσης Lombrum.

Η ανακοίνωση του Αμερικανού Αντιπροέδρου για την από κοινού ανάπτυξη της νέας στρατιωτικής βάσης στο νησί Manus, συνοδεύτηκε από μια σειρά λεκτικών επιθέσεων κατά της Κίνας, την οποία κατηγόρησε για την συμπεριφορά της σε θέματα εμπορίου, αλλά και ασφάλειας.

Στο νησί Manus αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μικρή ναυτική βάση, ικανή να υποστηρίξει μονάχα μικρά σκάφη ακτοφυλακής και ένας περιορισμένης έκτασης αεροδιάδρομος. Όμως, το μεγάλο βάθος του λιμανιού του νησιού, το καθιστά ικανό να υποστηρίξει σκάφη πολύ μεγάλου εκτοπίσματος, φυσικά μετά από τις απαραίτητες εργασίες επέκτασης και βελτίωσης των υποδομών.

Έτσι, το νησί Manus μπορεί να μετατρεπεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα σε μια κομβικής σημασία στρατιωιτκή βάση, η οποία θα μπορεί να αντικαταστήσει τις αμερικανικές βάσεις σε Κορέα, Ιαπωνία και Γκουάμ που βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς που διαθέτει η Κίνα.

Σε περίπτωση ενός Σινο-Αμερικανικού Πολέμου, μια μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στο νησί θα λειτουργήσει κυρίως ως ένας διαμετακομιστικός κόμβος, επιφορτισμένος με τον ανεφοδιασμό των εν πλω σκαφών, αλλά και τον εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών αεροσκαφών.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για την στρατηγική σημασία και το πως θα χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί την συγκεκριμένη βάση ΕΔΩ.

Πηγή SBS News