OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «στριμώχνουν» εταιρείες από την Κίνα υπό τον φόβο διαρροής τεχνολογίας

25/11/2021 - 09:48
ΗΠΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσθεσε χθες, Τετάρτη, δώδεκα νέες επιχειρήσεις από την Κίνα στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, μετά από ανησυχίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την αμερικανική εξωτερική πολιτική, επικαλούμενη σε μερικές περιπτώσεις τη βοήθεια που παρέχουν οι επιχειρήσεις αυτές στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών από τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι αρκετοί φορείς και φυσικά πρόσωπα από την Κίνα και το Πακιστάν έχουν προστεθεί στην ειδική λίστα του υπουργείου Εμπορίου (the Commerce Department’s Entity List) για τη βοήθεια που παρέχουν στην ανάπτυξη των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Πακιστάν ή στο πακιστανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

Η τελευταία ενέργεια των ΗΠΑ για τις κινεζικές εταιρίες έρχεται καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον σχετικά με το καθεστώς της Ταϊβάν και άλλα εμπορικά ζητήματα.

Συνολικά 27 νέες εταιρίες και φορείς προστέθηκαν στην αναφερόμενη λίστα, από την Κίνα, την Ιαπωνία, το Πακιστάν και τη Σιγκαπούρη.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η καταγραφή των νέων εταιριών στη λίστα θα βοηθήσει ώστε η αμερικανική τεχνολογία να μην στηρίξει τις κινεζικές και ρωσικές «στρατιωτικές προόδους, καθώς και δραστηριότητες που δημιουργούν ανησυχίες στον τομέα της μη διάδοσης των πυρηνικών, όπως οι ανεξέλεγκτες πυρηνικές δραστηριότητες του Πακιστάν ή το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα του».

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «χρησιμοποιούν την αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας για κάθε σκοπό και καταχρώνται την κρατική εξουσία για να καταστείλουν και να περιορίσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο».

«Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Λιου Πενγκιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ πρέπει «να ακολουθήσουν το πνεύμα» της ψηφιακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα και «να συναντήσουν την Κίνα στα μισά του δρόμου, αντί να εξακολουθούν να κινούνται στον λάθος δρόμο».

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι εταιρίες, Hangzhou Zhongke Microelectronics Co Ltd, Hunan Goke Microelectronics , New H3C Semiconductor Technologies Co Ltd, Xi’an Aerospace Huaxun Technology και Yunchip Microelectronics συμπεριλήφθηκαν στη μαύρη λίστα του υπουργείου, «για την υποστήριξή τους στον εκσυγχρονισμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού».

Στην ίδια λίστα προστέθηκαν επίσης, το εργαστήριο Hefei National Laboratory for Physical Sciences at Microscale, αλλά και οι εταιρίες QuantumCTek και Shanghai QuantumCTeck Co Ltd «για την απόκτηση και την προσπάθεια απόκτησης υλικών αμερικανικής προέλευσης για να υποστηρίξουν στρατιωτικές εφαρμογές».

Οι οκτώ κινεζικές εταιρίες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα, για να αποτραπεί η χρήση αμερικανικής τεχνολογίας που θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα στην ανάπτυξη κβαντικών εφαρμογών υπολογιστών για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Οι προμηθευτές των εταιριών που έχουν μπει στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ θα χρειαστεί να αιτηθούν την έκδοση μιας άδειας πριν τους επιτραπεί να προχωρήσουν σε πωλήσεις προς αυτές τις κινεζικές εταιρίες, ενώ είναι πιθανό ότι η σχετική άδεια θα απορριφθεί.

Σε μία ξεχωριστή ενέργεια, το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας προστέθηκε στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, με τη σχετική καταγραφή να μην παρέχει άλλες πρόσθετες πληροφορίες, εκτός ότι παρήγαγε στρατιωτικά προϊόντα.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΙΝΑΣΗΠΑΚΙΝΑΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ

Related Posts

Βενεζουέλα - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

19/12/2025 - 20:46
Ρούμπιο - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

19/12/2025 - 19:34
Καλίνινγκραντ
ΚΟΣΜΟΣ

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

19/12/2025 - 18:02

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

Ζελένσκι για Oreshnik στη Λευκορωσία: Αποτελεί απειλή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη με πόλεμο: Μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert