OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «άναψαν πράσινο φως» στον εξοπλισμό ιταλικών MQ-9 Reaper

09/11/2015 - 21:51
UAV Reaper
Share on FacebookShare on Twitter

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε το αίτημα που είχε υποβάλει εδώ και καιρό η Ιταλία να οπλιστούν τα δύο τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα MQ-9 Reaper που διαθέτει με πυραύλους Hellfire, βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ και άλλα οπλικά συστήματα.

Αυτή θα είναι η πρώτη περίπτωση που εγκρίνεται η εξαγωγή οπλισμένων τέτοιων αεροσκαφών αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέσπισε νέα πολιτική τον Φεβρουάριο όσον αφορά τις πωλήσεις αυτών των σχετικά νέων οπλικών συστημάτων, που έχουν διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στην Υεμένη.

Η Ιταλία θα γίνει έτσι μόλις η δεύτερη χώρα του κόσμου που αποκτά εξοπλισμένα drones, μετά τη Βρετανία, η οποία τα χρησιμοποιεί από το 2007, σύμφωνα με τους δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν διότι δεν είχαν την έγκριση να κάνουν δημόσια δηλώσεις για το θέμα πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, αργότερα σήμερα.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφάλειας και Άμυνας του Πενταγώνου ενημέρωσε αργά χθες το βράδυ το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να εγκρίνει τις πωλήσεις των οπλικών συστημάτων, η αξία των οποίων αποτιμάται σε 129,6 εκατομμύρια δολάρια. Η ιδιωτική εταιρεία General Atomics θα είναι ο κύριος ανάδοχος της σύμβασης, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.

Η Ιταλία είχε υποβάλει αίτημα στις ΗΠΑ ήδη από το 2012 να εξοπλιστούν τα δύο άοπλα MQ-9 Reaper της, η πώληση των οποίων είχε εγκριθεί αρχικά το 2009. Η Τουρκία έχει επίσης ζητήσει να αγοράσει οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα εναέρια οχήματα από τις ΗΠΑ.

Αρχικά τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου εξέφρασαν ανησυχίες, και εντέλει διεξήχθη με επανεξέταση της αμερικανικής πολιτικής όσον αφορά τις εξαγωγές αυτών των όπλων, που οδήγησε στην εκπόνηση νέας πολιτικής.

Τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου έχουν 15 ημέρες στη διάθεσή του για να εμποδίσουν την πώληση, όμως αυτού του είδους οι ενέργειες είναι σπάνιες, πολύ
περισσότερο διότι αυτού του είδους οι συμφωνίες ελέγχονται εξονυχιστικά πολύ πριν ειδοποιηθεί το Κογκρέσο.

Η προβλεπόμενη πώληση θα περιλαμβάνει 156 πυραύλους AGM-114R2 Hellfire II (της Lockheed Martin Corp), 20 βόμβες GBU-12 κατευθυνόμενες με λέιζερ, 30 βόμβες GBU-38 Joint Direct Attack Munitions κατευθυνόμενες με GPS και άλλο οπλισμό, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο ένας αξιωματούχος επισήμανε ότι οποιαδήποτε εξαγωγή τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, οπλισμένων και μη, απαιτούν κατά περίπτωση εκτίμηση και αυστηρό έλεγχο. Πρόσθεσε ότι η πώληση εγκρίθηκε διότι η Ιταλία είναι σύμμαχος και εταίρος της Ουάσινγκτον.
«Δεν είναι μια απόφαση που πήραμε ελαφρά, [και] αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στην Ιταλία ως χώρα-εταίρο» των ΗΠΑ, είπε ο Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Η Ιταλία είναι «ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας και έχει ταχθεί μαζί μας σε κάθε σημαντική διεθνή επιχείρηση του NATO και σε κάθε διεθνή επιχείρηση [συμμαχιών] υπό τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Η Ιταλία είχε ζητήσει τα αεροσκάφη αυτά στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε επιχειρήσεις του NATO και της συμμαχίας, για την αύξηση της επιχειρησιακής της ευελιξίας και την καλύτερη προστασία των ιταλικών στρατευμάτων που αναπτύσσονται στο εξωτερικό.
Η νέα πολιτική των εξαγωγών των ΗΠΑ προβλέπει ότι είναι «ισχυρή η πιθανότητα άρνησης» στα αιτήματα για πωλήσεις των σημαντικότερων τέτοιων αεροσκαφών, όπως το MQ-9 Κατηγορίας I, που έχουν ακτίνα δράσης 300 χιλιομέτρων και άνω και μπορούν να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο 500 κιλών και πλέον. Επιτρέπει τέτοιες εξαγωγές σπανίως.

Βάσει αυτής της πολιτικής, οι αγοραστές τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων καλούνται να συμφωνούν σε αυστηρές προϋποθέσεις, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης της χρήσης τους για παράνομες παρακολουθήσεις ή για την καταστολή των δικών τους πολιτών. 

Tags: MQ-9 REAPERΗΠΑΙΤΑΛΙΑΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Related Posts

Γερμανία - Ουκρανία - Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Linza 3.0: Ο Ζελένσκι παρέλαβε το πρώτο drone από την ουκρανο-γερμανική κοινοπραξία QFI – Θα παράγονται 10.000 ετησίως

13/02/2026 - 17:30
US Navy
ΚΟΣΜΟΣ

US Navy: Καρέ καρέ η σύγκρουση του αντιτορπιλικού USS Truxtun με πλοίο υποστήριξης στην Καραϊβική [vid]

13/02/2026 - 16:52
Ρωσία - Ουκρανία - απώλειες
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι απώλειες της Ρωσίας ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκατομμύρια»

13/02/2026 - 16:39

Διαβάστε Επίσης

Σχολή Πεζικού: Εντυπωσιακά πλάνα από τις βολές Ανθυπολοχαγών και Λοχιών Τάξης 2025

Linza 3.0: Ο Ζελένσκι παρέλαβε το πρώτο drone από την ουκρανο-γερμανική κοινοπραξία QFI – Θα παράγονται 10.000 ετησίως

US Navy: Καρέ καρέ η σύγκρουση του αντιτορπιλικού USS Truxtun με πλοίο υποστήριξης στην Καραϊβική [vid]

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι απώλειες της Ρωσίας ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκατομμύρια»

CENTCOM: Ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε την μεταφορά κρατουμένων του ISIS από τη Συρία στο Ιράκ

Camcopter S-100: «Έπεσαν» οι υπογραφές για τα τέσσερα μη επανδρωμένα ελικόπτερα που θα εξοπλίσουν τις ελληνικές Belharra

Ο Ιμάμογλου «ρίχνει το γάντι» στον Ερντογάν: Προκήρυξε τώρα πρόωρες εκλογές – Θα χάσεις

Διάσκεψη του Μονάχου: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας συναντήθηκε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ουκρανίας

Top News

Οι αγρότισσες που έκλεψαν την παράσταση με το τρακτέρ τους στο Σύνταγμα

Ηλίας Βαλάσης: Αν δεν είχε συμβεί ένα θαύμα όταν ήμουν μικρός αυτή τη στιγμή δε θα ζούσα

Η αφρικανική σκόνη θα «πνίξει» την χώρα το Σαββατοκύριακο – Οι «κόκκινες» περιοχές

Πασχάλης: «Και να βάφω τα μαλλιά μου τι σας νοιάζει, λογαριασμό θα σας δώσω;» - Το σχόλιο του για τη Eurovision και τον Akyla

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert